str. 72
třetím poschodí. V druhém poschodí v zadní místnosti s vrchním osvětlením vystavena má býti sbírka prehistorická a v přední místnosti sbírka historicko-areheologícká, jejíž střeď zaujme plastický plán Hradce Králové'. V temže poschodí v kanceláři musejního tajemníka bude příruční knihovna a skladiště, v jedné místnosti ve třetím poschodí archiv a ve druhé laboratoř. Fotografické atelié, které bude se nalézati rovněž ve třetím poschodí, bude míti historické museum společné s průmyslovým. К instalování sbírek archeologických v nové budově musejní však v brzku nedojde, neboť hned tak nebude peněz na ncvé skříně, jichž je nezbytně třeba. V činnosti publikační vydáno bylo dosud 5 spisů kultúrnohistorických a archeologických.    z.

@-----------------------

Podřipské museum v Roudnici vydalo VI. a VII. svazek své ročenky „Podřipského Musejnlka". V obsahu rje-oru stati, dotýkající se i lidovědy: Josef Novotný, Dějiny obce Bechlína. Původ Bechlína a jména jeho. -— Fr. Kučera, Z pamětí cechu pekařského, plachetnického a pernikářského v Roudnici n,/L. — K. Rozum, Národopisné studie z Roudnická (Shazování kozla v Brozanech. — Ženský kroj na Roudnicku). Ročenka podává i zprávu o činnosti musejní: Museum mělo v r. 1911 celkem 101 člena (9 zakiád., 3 virilní a 89 přispívajících). V činnosti — mimo starost o nové vhodné místnosti, ev. samostatnou budovu — věnována hlavní péče práci sběratelské, o pomoc k níž byla potžádána Budeč Roudnická a Líbochovická. O výměnu duplikátu vyjednáváno bylo s museem Mělnickým. Mimo to obeslána 1 výstava (hraček v Národop. museu). Příjem musea byl 597.86 K, vydání 467-13 K. Fond nákupní je 2603-14 K.    z.

Mureu, které bylo založeno v Říčanech r. 1908, kdy na sjezdu rodáku bylo sebráno na jeho založení 100 K a kdy mu obec věnovala jako základní fond 1000 K, dostalo se prvého značného rozmnožení sbírek loni (1912). Kuratorium musejní nejprve zabezpečilo museu místnost ve školní budově a vyzvalo к darům památek. Ale dary pro musejní sbírky se scházely pomalu. Sběratelský ruch teprve poněkud pobídlo slavnostní odevzdání tří starých cechovních praporů říčanskými živnostenskými společenstvy (řeznického z roku 1791, tkalcovského a pekařského z roku 1804), které bylo provedeno po slavnosti Božího těla (6. června 1912). Venkovská musea užívají takto dobře a účelně ministerského výnosu o uložení cechovních památek v museích: přejímajíce památky v uchování, budí spolu veřejný zájem pro musejnictví.    z.

Nové museum založeno ve Stráži u Třeboně, Podkladem a prvým počátkem jeho sbírek staly se cechovní památky, které pro budoucí museum byly slavnostně odevzdány, a zbytky městského archivu. Museu zabezpečena byla zatím jedna místnost.    z.

„Časopis muzeálnej slovenskej společnosti" XV. 3, přinesl zprávu o činnosti musejní v r. 1911. Dle ní Společnost měla 767 členů. Sbírky byly rozmnoženy o 3660 předmětů, z nichž 525 bylo národopisných. Z uvedeného počtu byl získán koupí 251 předmět, darem 3409. Příjem byl 21.749"72 K, a to 15.252-52 К přenos z r. 1910 a 6497-21 К vlastní příjem v r. 1911. Vydání byln ■6224-49 K, z čehož bylo 887'34 К věnováno na nákup. Fond musejní budovy měl schodek 2508'97 K, jenž byl hrazen půjčkou. Valná hromada společnosti (v srpnu 1912) usnesla zachovati staré stavební památky slovenské aspoň obrazem.    z.

Církevní kruhy v Rakousku jsou nespokojeny s činností na ochranu památek, kterou za vedení univ. prof. dra. M, Dvořáka vyvíjí Ústřední komise v duchu o-pravdu moderním a usilovně, „Korrespondenzbíatt" katolického kléru považuje snahy komise, která brání jakémukoli poškození památek, za přepjaté. Soudí zejména, že v předloze o zákonné ochraně památek je mnoho museálního ducha, který často dosti nedbá vlastního praktického účelu předmětu, o nějž právě jde. Proto vyslovuje se proti domněle chystané nebo hrozící omnipotenci Ústřední památkové komise, které mají čeliti církevní vrchnosti tím, že by ustanovovaly všude své diecesní konservátory. Po samostatných diecesních museích má tedy nyní dojiti na samostatnou církevní ochranu památkovou.    z.