str. 80

v potoce si dochovati); dále třínohý, hrnku podobný cedník na nudle, žlábek pro ptáčka a žlábek na vodu pro včely, zvláštní nádoba к vlastnímu řemeslu na vodu к namáčení rukou, soudečky na kořalku, džbánky „kouzelné", z nichž se neznalec nedovedl napiti, nýbrž se polil. К takovýmto dílům „z pilnosti" sluší přičísti i některé předměty mimo praxi sahající. Tak zhotovil kterýsi hrnčíř třebovský v I. polov. 19. stol. sošku cikána pěkně polévanou v různých barvách. Soška svědčí o správném pojímání předmětu, jsouc velmi realisticky podána. Ze starší doby jsou pak to miniaturní nádobky, 2 talířky a džbánečky, kteréž svědčí o zálibě v umělém díle, třeba že nemělo jiného účelu než vzbudit! obdiv. Bylyť nádobíčky, z nichž žádná ne-

Nádobí do hospodářství: Kuřák včelársky, kropicí konev, květník, baňka na rybky, cedník na nožičkách, hrnec na nošení, plucar z lehké modrošedé hlíny.

dosahovala 3 cm rozměrů, zhotoveny na hrnčířském kole, spolu pěkně ozdobeny, zvláště jeden talířek různobarevným polevem a cech, jehož majetkem, byly, vážil si jich v té míře, že je choval v pokladnicí ve vatě a dochoval je přes 200 let až do svého skončení. Menší talířek má nápis Jiřík Pivoňka 1684.

Dětské hračky hotoviti náleželo asi od dávných časů к zaměstnání mimotnímu, neboť i hrnčíř к vůli dětem asi ledaco podnikl. Nicméně patřily hračky jednak i ke zboží trhovému a šly к Mikuláši a к vánocům hojně na odbyt. Sem patřilo ovšem hlavně drobné nádo-bíčko. Dle jedné polévkové „mísy" s poklicí, která při své výšce a šířce 4 cm jest zcela podařena, s krásným černým polevem a tvarem velice vkusným, možno souditi o způsobu a j akostí hraček v Č. Třebové vyráběných, a dlužno věru jen litovati, že výroba ta neuchovala se do nynější doby, kdy by jistě ocenění došla.

Než nádobíčko docházelo i za své doby již uznání, neboť „kupci" třebovští (t. j. pláteníci) nebyli s to svým bohatým zákazníkům ve Vídni lépe se zachovati, než že pravidelně ke štědrému dnu jejich dětem hračky ty posílali darem.

V místě samém jakýsi Vondra, jenž se v průvodě mikulášském stroj íval za žida, dával si k tomu účelu u hrnčíře hotoviti zásobu