str. 87

zbarveným polevem. Mísa jest jen uvnitř polévána, spodní (vnější) strana jest červená jako ostatní nepolévané nádobí. Půda mísy jest bělavá, kontury městského znaku a ornamentu nesou barvu oranžovou, jednotlivé části květovaného ornamentu mají barvu přírodě se blížící. Znak s nápisem nachází se na dně, kolem něho pak jest as centimetr široký pásek prostě motivovaný. Skvostným však možno na-zvati ornament květinový, jenž lemuje široký okraj mísy a jehož prvky (osmilistá růže, pivoňka, zvoneček, tulipán, kosatec a tvar jeden neznámý) z velké částí jsou tytéž, které spatřujeme na mešním rouchu

Hrnec ve světlosti 46 cm a zvýši 57 cm.

práce aplikované z téže doby.*) Charakteristický jest motiv, jenž značí sty lisovanou stopku květovou, a jenž se spatřuje jak na míse a mešním rouše, tak i na listině jedné. Stopka má tvar rohu skotu a jest uprostřed 2—3 čárkami přepažena, z čehož lze souditi, že jak hrnčíř (zhotovitel mísy), tak krej čí (zhotovitel ornátu) i konečně písař ozdobného listu užívali jedněch zlidovělých motivů," jimiž mysl jejich takměř byla proniklá. Jaký to stupeň intelligence maloměstských výrobců, kteří dle osvědčené zručnosti díla svá tak nádhernými kresbami ozdobovali!

*) Roucho to vyobrazeno ve Východočeských památkách 1912, jež vydalo Průmyslové museum chrudimské.