str. 103

pěknými illustracemi. Dále napsal Gjuro Kalik (str. 13): Příspěvek к jednotné terminologii ženských ručních prací na základě národních písní a živého jazyka lidového, Dr. Lujo Mazzi posuzuje (str. 21) lidový kroj se stanoviska hygienického, Paulina pl. Bogdan píše (str. 28) o průmyslu vymírajícím, t. j. o tkaní, zvláště na základě materiálu z Cavtatu a Konavlje. Dr. F. Ď. Marušié (str. 30) o barvení vlny, Franjo Ivaniševié popisuje lidový kroj v Poljících (str. 31). jpa.

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

V Tobolkově kompendiu „Česká politika" vyšla stať „Kulturní politika česká a musea", kterou napsal tajemník Národop. Musea Aug, Žalud. Sitať shrnuje požadavky co do české organisace musejní vůči veřejné správě a to hlavně na základě jednání dosavadních sjezdů musejních, vyličuje souborně dnešní stav českých museí na základě „Zpráv zem. sitat. úřadu království Českého" XIV., 1, které doplňuje dle „Zpráv o museích a společnostech národopisných" v Národopisném Věstníku I.—VII,, a podává soupis — nečinící ovšem nároku na úplnost — českých museí a časopisů a periodických publikací musey vydávaných. Pokud jde o dnešní stav českých museí, čítá jich v Čechách 105 (německých 23 a utrakvistických 11), na Moravě 22 (německých 9, utrakvistická 2), ve Slezsku 1 (německých 7), na Uh. Slovensku 2 (počet maďarských neuvádí). Je tedy v zemích, obývaných národem československým 130 museí českých, 39 německých a 13 utrakvistických, t. j. českých museí 72%, německých 21% a 7% obou jazyčných. Z českých museí je 96 venkovských v Čechách, 16 na Moravě, 9 odborných v Čechách, 6 na Moravě; z utrakvistických museí je po 1 ústředním v cechách a na Moravě, ostatní jsou odborná a to 10 v Čechách a 1 na Moravě. Z ostatních dat je zajímavá úhrnná číslice musejní návštěvy: u 114 museí všeobecně přístupných v cechách r, 1905 byla návštěva 367.897 osob t. j. 3227 průměrem na jedno museum; inventárních čísel měla musea ta 1,328.281 a knih 315.243; úhrnný příjem jejich byl 694.765 kor., z čehož bylo subvencí státních 104.620 kor. a zemských 240.440 kor.

@---------------

Musejní komise Zemského Sdružení Dorostu Českého Venkova podala zprávu o své činnosti v r. 1912: účastnila se exposicí zemědělské retrospektivy na jarní výstavě hospodářské v Praze a —■ prostřednictvím příslušných Sdružení okresních — na výstavách v Mladé Boleslavi a v Písku; samostatně uspořádala výstavky v Holicích, Vysokém Mýtě a ve Bříství. Úkolem výstavek bylo upozornití na myšlenku Zemědělského Musea a působiti k tomu, aby český venkov památky své zachoval svému museu. Vskutku také z exposicí na jarní výstavě priažské a na výstavě v Ml. Boleslavi získán byl poměrně hojný a dobrý materiál Zemědělskému Museu v Praze. Mimo výstavky věnovala musejní komise péči otázce správných lidových krojů. Působila tu tiskem (propagačními články v Rozkvětu, Venkovu a Cepu), chystá v Ml. Boleslavi a v Písku kursy lidových krojů. Postupně pak mají býti pořádány podobné kursy i v jiných krajích, zejména při hospodyňských školách. Na Chodsku, kde lidový kroj dosud zcela nevymizel, došla akce ozvuku a oživlo zase i u mládeže užívání starého kroje. Pro propagaci i na vzor vydania komisí krojová vyobrazení dle originálů z Národopisného Musea. Pro další činnost zbývá předem vytvořiti musejní odbory i u těch okresních sdružení, jež jich dosud postrádají; dále má býti letošního roku pomocí lakce dotazníkové a exposice na jarní výstavě hospodářské opatřen přehled všech oradel v Čechách užívaných.    z.

@---------------

Museum v Ml. Boleslavi umístěno je ve starém Sboru Českobratrském, jehož budova sama — pocházející z r. 1554 — jest dílo ceny umělecké i historické. Museum obsahuje sbírky praehistorické, národopisné, numismatické, oddělení staré literatury, cechovních památek, obrazu, zbraní a j. V oddělení lidopisném vyniká zvláště pěkný, vykládaný nábytek. Průvodce po museu, obsahující vlastně podrobný soupis musea, vydal šk, r. Fr. Bareš, jemuž museum vděčí za své uspořádání a pečlivé vedení.    z.

@---------------

Ve Vršovicích bylo otevřeno museum, které pořádá řed. B. ŠpJíchal. Pokud lze souditi ze zpráv novinových, sbírá museum památky všechny, nejen místní.    z.

@---------------