LITERATURA.

Národopis v našich krajinských sbornících.

V „Národopisném Věstníku" bylo již často upozorněno na význam oněch časopisů, které doplňujíce program místních museí, soustřeďují naukovou práci, věnovanou určitému kraji a mají zejména v lidovědě důležité poslání: otiskovatí národopisný materiál, pro nějž v časopisech ústředních nestačí místa a upravovati takto půdu vědeckému badání.

Při svých pracích v „Českém výboru pro lidovou píseň" byl jsem nucen prozkoumatí soustavně naše krajinské revue, všímal jsem si však nejen písní, nýbrž národopisných statí vůbec, domnívaje se, že jest třeba registrovatí je časem v „Nár. Věstníku", neboť tyto časopisy nebývají vždy přístupny a látka v nich sebraná mnohdy zapadne.

Z obsáhlého materiálu, který mám po ruce, podávám zde jen část: 5 časopisů, které vycházejí v různých oblastech Čech a podávají takto — ovšem ve zmenšeném měřítku — celkem přehledný obraz národopisné práce v několika důležitých krajinských centrech, Účelem práce byla dána i methoda. Pojednávám o každém časopise samostatně, ježto mí především šlo o to ukázati stručným rozborem příspěvků, jak který časopis plní svůj národopisný program a jakými zásadami řídí se přispěvatelé; v závěru pak připojím několik obecných poznámek, jež se při četbě naskytly.

I.

„Jihočeský Kraj". Měsíčník, věnovaný studiu jihočeské otázky. Roč. L—III. (1910—12.) Tábor, V. Šafránek.

Program časopisu byl dán hrozivou aktualitou jihočeské otázky, která má vskutku význam všenárodní a vyžaduje včasné, energické součinnosti všech rozhodujících činitelů, především naších korporací hospodářských, průmyslových a politických.

Na složitost problému, jež zvyšuje obtíže řešení, upozorňuje stručně článek K, Harmacha: „Pro blaho českého jihu". (I. str. 2.) Neběží jen o zvelebení hospodářství, o industríalísaci jihočeských krajů — kořeny zla vězí hlouběji: nutno pečovati také o povznesení duševní úrovně jihočeského lidu. Proto „nesmíme zůstávati na tomto statistickém, studijním a propagačním prostředku. Otázka je příliš časová a nutná a je potřebí, aby se jí hnulo i prakticky".

Těmto praktickým potřebám jihočeských krajů jsou také především věnovány stránky časopisu a proto se články tam umístěné vymykají valnou většinou rámci N. V. Č., avšak některé příspěvky charakterisují zajímavě povahu jihočeského lidu a proto považuji za nutné zmíniti se o nich i na tomto místě.