str. 129

s děvčaty až do soumraku. Zdá se mí, že to jest ohlas výročních slavností svatojanských, ačkoliv ani u Zíbrta (Staroč, výroč, obyčeje a Č, Č, M, 1891), ani ve stati J, Soukupa „Kupadla v Čechách" (Č. L. XIII.) jsem nenašel analogií.

Řada příspěvků jest věnována pověstem: I. 120, 129 (mimo jiné několik pověstí o Žižkovi z Přibyslavska); II, 41 п., 96. a j.

Jsou to varianty známých pověstí o hastrmanovi, světýlkách, ohnivcích, hejkadle, zkamenělém stádě, o pokladech, místní pověstí (na př, o vilémovském klášteře) atd. Upozorňují na anekdotu o chytrém kmotrovi: Žena prohlašuje, že zemře za nemocného muže, který ji vyzve, aby si lehla do jeho postele. Nalepil kočce na tlapky skořápky ořechové a pustil jí v nocí do světnice. Žena myslí, že to je smrt a ve strachu ji upozorňuje, že muž je na pecí atd.'

Škoda, že pp. sběratelé nezapisují věrně podle vypravování. Čtu na př. (II. 41), že p. J. Váňa Mcelský podává pověsti z Habrska „lidovou mluvou s vynecháním největších chyb" atd. Co s takovými zápisy? Jde-lí sběratelům jen o zaznamenání motivu, pak netřeba dlouhého vypravování v imitovaném „lidovém" slohu, jde-lí však o to, zachytíti pověst i po stránce formální tak, jak žije, pak by pp. sběratelé měli už konečně pochopiti, že přesnost zápisu je nejdůležitějšm požadavkem každé vážné práce sběratelské.

b) Archiv. Hradecký Kraj.

V I. roč. (25) zapsal J. Matějka lidová podání o zapadlých křížích, v V. p. G. L. Lašek některé pověsti borohrádecké.

3, Lidové lékařství, zaříkávání, kouzla atd.

a) Čáslavský Kraj.

Osvědčený znalec českého Horáčka p. J. Valchář otiskl (I. 60) některé zápisky písmáka M. Berana. Jsou rázu hospodářského a zejména obsahují hojně příspěvků к lidovému lékařství. Jejich cena spočívá v tom, že Beran (žil v 1. 1808—76) se patrně opírá o starší tradici. Nechtěje zbytečně zvětšovali rozsah své zprávy, zaznamenávám prostě řadu příspěvků к lidovému lékařství, rozmanité pověry jarní, zvláště velikonoční (I., 127 ), zažehnávání nemocí lidských a dobytčích (I., 148 ) — vesměs z Přibyslavska — pověry pří nasazování drůbeže (II. 27) a posléze několik pověr o zažehnávání z Čáslavská (II. str. 7, 28), které sebral a bohužel zase „upravil" J. Kluh. Co možno upravovati na zažehnávací formuli? Zde zejména chceme míti text doslovný.

Málo materiálu: Stručné zprávy o přimražení a jiných kouzlech (I. 139) a drobné ukázky z praxe jistého zažehnávače na Opočensku. (II. 10 n.)

*) Srovrt. polské varianty Wisła XIX. 393; Ciszewski Krakowiacy I. 215 (162) atd.