str. 130

Mimo vytčené skupiny přinášejí oba časopisy málo. O. Svoboda (Č, К. I. 50 n.) sebral několik údajů o stavbě vesnic, chalup, o jejich vnitřním zařízení a kromě toho nalézám sbírku lidových názvů pozemků na Čáslavsku a Habrsku (Č. К., I. 44, 84); v Archivu, Г., 28 upozornil L. Domečka na zápisky Václava Kryla, zakladatele podivné sekty „Krylovců" a ve II. ročníku (24) otiskl redaktor „Modlitbu císaře Josefa II, za svůj lid". Nevěda, že text této modlitby byl otištěn již v Schonfeldských novinách r. 1790 (str. 102), soudí, že modlitba ukazuje, „jak smýšlení císařovo lid chápal" — názor mylný, nebot modlitba jest patrně umělého původu. Zajímavé jsou odchylky obou textů.

Starodávné názvy tratí v nejbližším okolí jaroměřském sebral v H. K. J. S. Poličky (V. 171).

III.

Brdský Kraj. Měsíčník, věnovaný zájmům musejním a osvětovým. Roč. L—IV. (1908—12.) Rokycany, J. B. Zápotočný.

Nákladem městského musea v Rokycanech a „Osvětového sdružení" pro politický okres rokycanský počal r. 1908 vycházeti měsíčník „Brdský Kraj". V úvodním článku „Co chceme" podává redakční sbor svůj program. „Museum krajinské má význam zachovavatele památek, jež do skříní ukládati nemožno — tradic, jež vymírají s generacemi beze stopy. Museum krajinské má programově prozkoumati okres celý v ohledu přírodním, kulturně historickém, národopisném atd. Vedle toho jest úkolem měsíčníku všímati si současného života a „připojiti к programu musejnímu a statistickému i stránku praktickou", t. j. „přihlížeti ke kulturním potřebám kraje a tím přispětí ke zvýšení kulturní jeho úrovně."

Jak patrno, jest program rozsáhlý, mnohostranný, ale v této úvaze omezím se jen na část národopisnou, která počtem i rozsahem příspěvků převyšuje značně příslušné rubriky časopisů, uvedených nahoře. Neváhám prohlásíti, že počítám В. K, mezi nejlepší krajinské revue, které.máme a proto bych si přál, aby slova kritiky, která se v mé práci tu a tam ozvou, nebyla považována za velkopanské baga-telísování poctivého úsilí: jde mi o to, zvýšiti úroveň časopisu, který pokládám za podnik schopný života a dalšího vývoje,

Přehled obsahu:

1. Lidové písně a říkadla,

„Dětská říkadla a hry na Zbirovsku" (I. 43 n.) obsahují materiál, jejž p. Fr. Lego sebral za pomoci některých školních správ v několika vesnicích na Zbirovsku. Jsou tu koledy vánoční, pomlázkové a říkadla při otloukání píšťalek.

Všichni znalci lidové poesie shodují se v tom, že pro hlubší poznání lidové poesie, pro studium vývoje jednotlivých motivů atd. jsou varianty iedinou a proto nezbytnou pomůckou. Avšak ani zde nesmíme zabíhati do krajností, zejména pokud běží o naše říkadla a koledy. Kdo se jimi trochu podrobněji zabýval, ví, že většinu variantů lze redukovatí na několik základních typů, které se buď beze