str. 131

změny, nebo jen s nepatrnými obměnami formálními rozmanitě kombinují. Tak na př, říkadla, která v některých krajinách recitují děti při pomlázkových koledácb, slouží jinde — téměř v nezměněné formě — při otloukání píšťalek, při rozpočítávání ke hrám atd. Toho by měli dbáti noví sběratelé, neboť právě v tomto oboru otiskují se často zcela zbytečně staré, odjinud známé věci. Platí to také o sbírkách p. Legových í o jiných příspěvcích В, K,, jak dále ukáží. Kdyby byl p, sběratel nahlédl jen do Erbena nebo do publikace F. V, Zelinky, který sebral říkadla a koledy na Berounsku*) — tedy v neibližším okolí Zbirovska — byl by jistě ve mnohých případech otiskl jen odchylné verše, nahrazuje ostatek odkazem na ony sbírky. Při takovém způsobu vydávání ušetří revue místa, kterého jistě nikde není nazbyt a národopis získá mnohem více než pouhým otiskem. Že skutečně ve mnohých případech běží o shody téměř doslovné, ukazuje tento doklad:

Erb,. 54 (3):

Otloukej se kozí pysku

dám ti hrachu plnou misku

nebudeš-li se otloukati

budu na tě žalovati

císaři pánu,

on ti dá ránu,

až potom odletíš

к železnému čbánu.

Lego 75 (č. 7.):

Otloukej se kozípysku

budu na tě žalovati

císaři pánu,

on ti dá ránu,

až odletíš

ke zlatému džbánu.

Další verše Legovy jsou zase var, E2 56 (14). I mezi parallelami, které dále uvádím ve svém stručném komentáři, jsou shody toho druhu t, j. vždy aspoň řada veršů.

В. К. I 44 n. b) Koledy vánoční.**)

č. 1. var. E2 38 (6). — č, 2. var, E2 39 (9); Zel. 43. — č. 5. fragment delší koledy sróv. E2 45. — č. 6. var. E2 38 (2). — č. 7. var. E2 38 (2). — č. 8. var. E2 37 (l). — č. 9. var. E2 37 (1), 38 (6), Zel. 43. — č. 10. var. S. n. р. II3 4 (4); 7 (12). — č. 12. var. Zel. 44. — č. 13. var. E2 38 (4). — č. 14, var. Zel. 46, —

В. К, I 72 n, c) Říkadla o pomlázce,

Č. 4. var. E2 61 (1, 2), (4). Č. 6. var. E2 62 (5), —

Č. 5. var. E2 62 (5); 55 (9); Zel. 52. —

В. К. I 74 n. d) Říkadla při otloukání píšťalek,

Č. 1. var. Zel, 35- — Č. 3. var. E2 55 (3). — Č. 4. var. Zel. 27, 31. — Č. 5. var. E, 56 (14) — Č. 6. var. Zel. 31, 35. — Č. 7. (viz nahoře).

В. К. II 145 n. M. Kozák: Velikonoční zvyky a pověry na Roky-cansku.

O koledách a říkadlech, jež p. autor připojil ku popisu velikonočních obyčejů, platí totéž, co jsem poznamenal o sbírkách p. Lego-

*) F. V. Zelinka: Sbírka lidového podání z Berounska. Beroun 1895.
**) Zkratky jsou podle Zíbrtova Bibliograf, přehledu.