str. 156

Druhý džbánek pravděpodobně vyrobený Penkertem jest z vyškovského musea, označený letopočtem 1700. (Vyobr. č, 3.) Není tak skvěle malován, výzdoba jeho skládá se z několika fialových styliso-vaných tulipánů a pestrých ratolestí, ojediněle v kruhu postavených kolem celého těla. Penkertovi jej připisuji proto, že byl nalezen ve vyškovském okolí, avšak kolem roku 1700 ještě džbánkářů ve Vyškově

Vyobrazení č. 2. (se strany).

nebylo. Stylísované tulipány jsou pak stejného druhu jako na hruškovitém džbánu z r. 1698.

Vdova po Jakubu Penkertovi Anna provdala se r. 1706 za mladíka Viléma Pelinka (též Belinka). Také Pelinek nazýván je 18/1 1707 „tufar" (rovněž 29/4 Wílhelmus Pelinek seu Tufar) a manželka jeho sluje „tufarin". Zemřel asi r. 17095), neboť r. 1708 je ještě kmotrem a 27/6 1709 jmenuje se Anna vdova Pelinková.

5) V úmrtní matrice jest od r. 1709 do r. 1723 mezera.