str. 157

Vdova Anna Pelínková provdala se 16/7 1709 po třetí za vdovce Josefa Wis mera, který také leckde siuje Josef „Taufar" nebo „Toffar" (spisovný a hanácký tvar slováckého „túfar"). Toto užívání slova taufar jako vlastního jména svědčilo by tomu, že ve Zdánicích označování výrobců majoliky dle Novokřtěnců nevzniklo (tehdy asi již ve Zdánicích neměli ponětí, co jsou to Novokřtěnci), nýbrž že po-

Vyobrazení č. 2. (ze zadu).

chází ze Slovácka. Posledně jmenován je Josephus Tufar 2/1 1716. Zemřel asi v mezeře mezi r. 1716 а 1723.5) V téže době zemřela asi také jeho manželka,

J an Penkert jest syn Jakuba Penkerta, Ženil se ve Zdánicích 27/6 1701 s Annou Fojtovou, Poslední ojedinělá zmínka o něm jest 16/8 1727 (kmotr). Více o něm nevíme, ani zda se vystěhoval nebo zemřel. Ovšem nikde nemá označeno „toufar", nicméně soudíme, že byl džbánkářem, poněvadž tehdy toto řemeslo (zvláště u Habánů) se v rodině dědilo.