str. 158

Druhým synem Jakuba Penkerta byl Matěj Penkert. Ženil se 21/1 1712 a zápis ten zapsán v matrice česky, neboť tehdejší farář ždánický zapisuje důsledně česky (zajisté vzácná výjimka!). Jsou ovšem psány ne čistou spisovnou češtinou, nýbrž smíšeným dialektem. Zápis onen zní: „Dne 12/1 vstúpil (ve sňatek?) poctyvy mládenec Mate, vlastní syn Gakuba Penkra soseda nekdegssyho s poctyvo děveczko Gudyto Matosse Stypy." Zemřel 19/2 1744 stár 54 roků (nar, se tedy 1690), Také tento Matěj Penkert není označen nikde jako toufar a z týchž důvodů jako při Janovi soudíme, že vyráběl majoliku.

Vyobrazení č. 3.

Těmto toufarům můžeme pravděpodobně připsatí některé nádoby s letopočty, které značí dobu jejich působení.

Jest to nejprve mísa označená jménem Matis Zajíček z musea klobouckého,6) Mísa jest italského tvaru, mělká se širokým okrajem, na němž v zeleném věnečku majuskulemi nakresleno Matis Zagíczek a vedle letopočet 1708. (Vyobr. č. 4.) Ornamentika její jest jednoduchá a skládá se ze tří stylísovaných květů, trojúhelníkově umístěných, z nichž dva tvoří na okrají základnu a uprostřed, v prohloubené části, třetí květ tvoří vrchol. V stylisovaném květu zelené tulipány jsou stejně charakterísovány vlnitou čarou uvnitř jako džbány Jakuba Penkerta. Druhou zvláštností jest modrá ratolest, snad rozmarýnová.7)

6) Klobouky u Brna jest malé městečko, které se může pochlubit! bohatým národopisným museem, jakého marně bychom hledali i ve větších městech moravských. Velikou zásluhu o toto museum si získal zvláště p. Ant. K o d ý t e к, с. к. okresní soudce v místě, který svými přednáškami v okolí způsobil, že venkov své skvosty do Klobouk snesl a daroval je většinou museu, jež svojí bohatostí stojí za návštěvu.
7) Mísu tuto daroval do musea Josef Urban, domkář v Borkovanech.