str. 159

Jméno Zajíček jest ve Zdánicích a okolí v 17. a 18. stol. dosti hojné. V samotných Zdánicích Matěj Zajíček dosvědčen 29/12 1691 a 3/2 1694.

Z téhož roku pochází malý hruškovitý džbánek s jednoduchým stylisovaným květem ze zemského musea moravského, označený letopočtem 1708. Fialový tulipán nemá sice obvyklé vlnité čáry, za to ji má žlutý srdčitý list. Tento džbánek vyšel asi z téže dílny jako vedle něho stojící džbánek, také z r, 1708, opatřený cínovým víčkem

Vyobrazení č. 4.

s písmeny M, M. B, a letopočtem 1713. Stylisovaný jeho květ je stejného druhu jako při džbánku předešlém, jeho fialový srdčitý list má vlnitou čáru uprostřed a rovněž ji má žlutý tulipán, takže oba džbánky celkovým vzhledem květů podobají se míse Zajíčkově a džbánkům Jakuba Penkerta. Ještě jedna věc podporuje pravděpodobnost té domněnky. Písmena na cínovém víčku značí buď objednavatele neb cínaře a třetí písmě znamená místo, odkud objednavatel nebo cínař pocházel. Značí-lí písmena cínaře, pak by В mohlo znamenati město Bučovice, kde v 18. století bylí cínaři a kam ze Ždánic, kde tehdy dle matriky cínařů nebylo, dávali si vyráběti cínová víčka, Značí-li však objednavatele, pak В značí též Bučovice a tu je pravděpodobno, že džbánek vyroben v Bučovicích, A není nemožno, že Jan Penkert, o němž jíž byla řeč, vystěhoval se do Bučovic, Ve ždánícké matrice připomíná se jeho jméno a manželky jeho třikrát mezi r, 1701 a 1704, později však náhle není o něm ani zmínky, až teprve objevuje se