str. 161

žily asi výrobu vyškovské majoliky, jsou totiž dle ždánické matriky rozšířeny ve Zdánicích a okolí. Bratří Maňasové pak pracovali ve Vyškově. Dle vyškovské matriky11) AntonínMaňas ze Ždánic ženil se jako tovaryš ve Vyškově 24/2 1743 s Kateřinou Boršickou. R. 1747 jest dle ždánické matriky mistrem ve Zdánicích. V rektifikačním katastru z r. 1749 i 1751 označen jako „Kriegelmacher". Zemřel 19/10 1774 ve věku 52 roků.

Starší jeho bratr Josef Maňas nar. 7/3 1715. Otec obou byl Jan Maňas, takže druhá žena džbánkáře Františka Penkerta byla

Vyobrazení č. 5.

jejich sestrou; patrně se také vyučili u svého švakra. Josef Maňas oženil se s Terezií Kellerovou 11/8 1738, Zůstal však po celý život pouze tovaryšem, R, 1749 zapsán ještě v rektifikačním katastru ždá-nickém jako „Kríegelmachergesell", Avšak po roce 1749 vystěhoval se do Vyškova, neboť tam zemřel 2/5 1765 jako tovaryš,

Antonínu Maňasovi bylo by snad lze připsati hruškovitý džbán12) z r. 1748, který má nahoře v pásu nápis v majuskulích PAWEL HUR (BA?) N, Tento džbán má mnoho podobností s vyškovským džbánem Ondry Polacha z r, 1714. Jako u džbánu Ondry Polacha tvoří střed výzdoby u tohoto džbánu rolník orající pluhem. Rozdíl

11) Národopisný věstník roč. VI. 1911, str. 86.
12) Katalog výstavy vyškoviské keramiky 1911 str. 42, č, 79, vyobr, Tab, V, Dr, Fr, Weiner „Vyškovská keramika", Časopis moravského musea zemského roč. XI. 1911 seš. 1.