str. 163

zůstali ušetřeni vlivu Holiče, která působila neobyčejným vlivem na všecky výrobce majoliky v jihovýchodní i západní Moravě. Také jest pravděpodobno, že asi tu se počalo nejvíce malovati modrou barvou. Výlučné užívání pouze kobaltově modré barvy (camaieu) rozšířilo se vlivem Delftu. Víme určitě, že se malovalo též modře v Bučovicích již v první polovicí 18. století. Rovněž Holič na některých kusech užívala pouze modré barvy. Avšak největší vliv na rozšíření této keramiky měly německé fayence.

V klobouckém museu mají dvě německé nádoby se značkami BK/G a BK/O asi bayreutské, A zajímavo jest, že dle mísy se značkou

jest malována domácí mísa, která se s ní v ornamentíce úplně shoduje, takže není pochyby, že ve Ždánicích se takových mis užívalo jako předloh. Tento způsob modré malby dle vzorů bayreutských a snad i norimberských se brzy rozšířil do Bučovic i do Vyškova.

Džbánkáři z 19. století jsou tito:

Alois Lindenberg I. Jistě od roku 1790 pracoval jako mistr v Bučovicích, neboť toho roku se narodil jeho syn Alois, jehož narození není zapsáno v matrice ždánické. Syn jeho Alois i druho-rozený syn Jan mají při zápisu sňatku udáno, že matka jejich nazývala se Magdalena roz. Můllerova. Avšak tato žena mu asi zemřela, neboť 9/9 1798 žení se Líndeberg ve Ždánicích po druhé (označen Krügelmacher von Butschowitz) s Annou, vdovou po Jiřím Čížkovi. Oženil se ještě asi po třetí, neboť r. 1827 29/12 (v čísle 173) mu zemřela třetí manželka Lucie. Sám zemřel ve věku 67 roků 26/6 1 832. Všichni jeho synové věnovali se džbánkářství a pracovali ve Ždánicích.

Jiří Parízek. Poprvé dosvědčen 17/4 1807 v č. 238 a označen jako „Krügelmacher". Zemřel 6/10 1830 (Ausgedínger und Krügelmacher) ve věku 53 let.

Alois Lindenberg П., syn Aloise Lindenberga L, 15/1 1812 oženil se s Annou Bartlovou, tato však již 10/2 1812 zemřela, žení se tedy 1/12 1812 po druhé s Barborou Maynovou (vdovou) z čís. 90. Tehdy byl ještě tovaryšem (Grigelmachergeselli). Roku 1827 žení se po třetí s Annou Heklovou, při čemž jmenován „Krügelmacher-meister". Zemřel stár 46 roků 17/10 1836. Jeho syn taktéž Alois Lindenberg III. ženil se roku 1839 (ve věku 23 roků). Více o něm zmínky v matrice ždánické není,

František Parízek, syn Jiřího Pařízka, džbánkáře svrchu jmenovaného, 13/12 1842 mu zemřela žena Mariana, Sám pak zemřel 9/8 1866 ve věku 68 roků.

Bartoloměj Znoj (též Znojil) dosvědčen 15/6 1811 jako kmotr (Bartl Znojil, Krügelmacher) s ženou svojí Pavlou, 16/4 1848 zemřela Pavla Znojová, vdova po Bartoloměji Znoj ovi, domkáři. Poněvadž však jest jíž vdovou r. 1832, zemřel asi před r. 1832.

Tomáš Novoměstský, syn po f Antonínu Novoměstském, džbánkáři ze Ždánic. 2/1 1811 ženil se ve věku 28 roků s Alžbětou, vdovou po Fabiánu Filipínském. 15/g 1811 se mu narodil syn Bartoloměj, při čemž označen jako „Krügelmacher". Více zmínek o něm není.

Václav Kříž dosvědčen (Viertier und Krügelmacher) 29/4 1834. Žena jeho slula Marie roz. Charvátová,