str. 164

JosefKubánek označen 31/1 1826 jako Krügelmachermeister, když se ženil ve věku 21 roků s Františkou Kaubovou. R. 1830 však označen jménem Töpfer. Tento název řemesla neodporuje dřívějšímu označení, které jest úředním titulem a tudíž asi v něm nebude omylu, kdežto poslední označení jest jen všeobecné a pochází od zapisovatele, který svou nedůsledností v názvech ukazuje, že nerozeznával mezí oběma řemesly hrnčířskými.

Jan Fiala, nar. 2/5 1819. Otec jeho slul rovněž Jan Fiala. 31/8 1866 mu zemřela žena Marie a označen při tom „Krügelmachermeister". Zemřel 22/4 1877 ve věku 58 roků a česky zapsán jako „tou-farnický mistr a půlláník". Byl majitelem domu č. 9.

Jan Fanta ženil se 21/8 1842 s Annou Vávrovou, stár 21 roků. Narodil se tedy asi r. 1821. Při tomto sňatku označen ještě jako „Krügelmachergesell". Poněvadž číslo, v němž bydlil, jest totéž jako dům Fíalův, je patrno, že pracoval tehdy u mistra Jana Fialy. Roku 1853 a 1854 (29/12—5/4) zapsán jest již jako „Krügelmachermeister" a ze zápisů se dovídáme, že pocházel z Bučovic a byl synem Antonína Fanty. Také jeho druhá žena Marie roz. Strmisková, dcera bučovi-ckého džbánkáře, pocházela z Bučovic. Byl majitelem domu č. 302.

Václav Brauner dle zápisu z r. 1852 (Krügelmachergesell) měl za ženu Marii, dceru ždánického džbánkáře, Františka Pařízka. Ze zápisu ze 17/7 1860 (Krügelmacher) dovídáme se, že jest synem po Antonínu Braunerovi, hrnčíři z Koryčan. 16/9 1866 mu zemřela žena ve věku 42 roků. Sám pak zemřel 19/6 1876 ve věku 53 let a česky zapsán v matrice „hrnčíř".

Tovaryši:

JíříHorňák, zemřel 12/3 1806, stár 52 1. Označen „Krügelmachergesell".

František Krupička z Bučovic, po prvé dosvědčen 8/4 1808 při úmrtí dcery, zde zapsán jako „Krügelmachergesell". Zemřel 14/2 1859 ve věku 93 let.

Petr Šumický z Bučovic, zemřel 29/0 1856 ve věku 60 roků. Jmenován „Krügelmachergesell".

Jan Líndenberg, syn Aloise Lindenberga L, džbánkáře ždánického, oženil se 9/11 1823 (31 1. stár) s Viktorií Lesníkovou. 20/2 1 827 se mu narodil syn. Více zmínek o něm není. V obou případech zapsán jako „Krügelmachergesell".

Vojtěch Líndenberg dosvědčen r. 1809, kdy se mu narodil syn Fabián. Manželka jeho slula Apollonia roz. Krejčová. 24/8 1823 mu zemřel syn, V obou případech označen jako „Krügelmachergesell",

Antonín Říhánek, syn džbánkáře Šimona Říhánka z Bučovic ženil se 7/11 1824 s Voršílou Vytopilovou, dcerou ždánického džbánkáře Felicíána Vytopila (stár 22 1.), 1б/1 1837 oženil se po druhá s Marií roz. Štěpánkovou. V obou případech zapsán jako Krügelmachergesell. Zemřel 14/9 1870 a označen jako „hrnčířský tovaryš".

Fabián Líndenberg, syn Vojtěcha Líndenberga, džbán-kářského tovaryše, ženil se s Janou Schwarzovou 19/10 1833. Zemřel 23/10 1 843 ve věku 34 let. Vždy jmenován „Krügelmachergesell".

FrantíšekGerstman. Zemřel 8/9 1862. Dva měsíce po smrti jeho narodil se mu syn (pohrobek). Z tohoto zápisu je patrno, že po-