str. 199

pro výstavy strojů a vzorné dílny, sál přednáškový, dílny musejní (pro montáži, truhlářská a zámečnická), atelier fotografický a půdní skladiště. Vedle toho je v budově umístěno městské museum historické, jež má samostatnou správu a kanceláře. Vlastní sbírky musea umělecko-průmyslového jsou v souterrainu: lapidarium a v prvém a dTuhém poschodí (vyjma pravé křídlo, jež zaujímá museum historické). Sbírky umělecko-průmyslového musea jsou — jistě díky usilovné práci úřednictva, pevnému vedení ústavu, které se nedalo mýliti ani nevhodným náhlením veřejnosti i díky munificenci městské správy — instalovány opravdu vzorně. Skříně jsou vhodné a bezpečné, s uzávěrkou opravdu neprodyšnou, stěny pro vystavení volné jsou účelně skládací. Předmět každý je pečlivě konservován a kolekce všechny opatřeny hromadnými nápisy; řada předmětů má však již nápisy své, speciálně, informující o jejich původu, účelu a významu. Věcně při úpravě sbírek bylo hleděno k tomu, aby zastoupená odvětví representovala se jako vývojový celek, vzhledem ku technickému i uměleckému provedení v různých obdobích časových a to postupně od dob starších к moderně. Za účelem usnadnění toho úkolu sáhnuto bylo tam, kde nedostávalo se starých předmětů původních neb originálů, ku dobrým napodobeninám různého druhu, konečně také к obrazovým reprodukcím vynikajících originálů. Při obstarávání a doplňování sbírek hleděno bylo v první řadě k tomu, aby z nejbližšího i širšího okolí působnosti musea získány byly ;památky, účelům ústavu vyhovující. Museum čítá 15.014 předmětů, jež zabírají (mimo depot) výstavní plochu 1922 čtv. m. Obsahuje pak: sbírky umění kreslířského a malířského — sklo — práce emailové — grafické (dřevoryty, mědirytiny, lepty, barevné tisky) — oddělení knižní {knihy psané, tisky, vazby) — práce ze železa — řezbářství — památky umění církevního —

nábytek — porcelán a sbírky keramické — textilnictví--a umělecko-průmyslové

výrobky z Číny a Japanu. Práce lidové jsou četněji zastoupeny v oddělení výrobků ze železa (zámky, tepané hřbitovní kříže, větrné korouhvičky), v oddělení prací řezaných ze dřeva (zejména výrobky jihoslovanské), i keramice (nemnohé ale opravdu elitní kusy české i slovenské ze 17. až prvé polovice 19. stol.) a v textilnictví (výšivky plzeňské, blatské, moravské, hanácké, • valašské i slovácké, uher-sko-slovenské, ruské, bulharské, hrvatské a srbské).    z.

@-----------------------

„Matice Moravská" v r. 1912 mimo publikaci třicátého sedmého ročníku svého „Časopisu" připravila к vydání rejstřík к latinským zemským deskám moravským od prof, Fr. Černého a první svazek „Archivu Jednoty českých bratří", pořízený prof. Jar. Bidlem. Dále zásadně rozhodla, aby „Matice" časem vydala R. Dvořáka „Dějiny Moravy r, 1848". Jednatelem komise na vydávání památek moravských stal se arch. A. L. Krejčík. Jednatelem spolkovým byl dr. H. Traub, předsedou vi. r. Fr. Kameníček. Členů měla „Matice" 767 (roku předchozího 804). Knihovna má 3732 čísla o 5936 svazcích, z nichž nově přibyvších je 62. Příjem byl 5661-29 K, vydání 5.487-83 K. Jmění základní je 19.720'95 K, výdajné 518Г32 К. Komise na vydávání hist. památek mor, měla 14.253'37 К příjmu a 2569-76 К výdajů. Jmění její je 24.263'65 K.    z.

„Zádruha" výroční svou zprávou za rok 1912 vykazuje opětný vzestup své činnosti na prospěch československého lidového průmyslu. Odbyt její stoupl z 93.702 K na 98.526 K; počet zaměstnaných pracovnic stoupl na 120. Zádruha účastnila se 2 výstav a opatřila komisionářský prodej svého zboží nově v 5 městech českých. Nových členů přibylo 25 se 79 podíly, tak že družstvo mělo 176 členů s 519 podíly, jež representují 25.950 К závodního kapitálu. Reservní fond je 12.813-60 K, fondy ztrátové 4500 K. Čistý zisk byl 9371.67 K.    z.

Zpráva musea kr. hl. města Prahy za rok 1912 obsahuje studie B. Jelínka „Ze zbrojnice městského musea", dra. V. V. Štecha „Dřevěné řezby v museu кг. hl, města Prahy" a dra, F. X, Harlasa posmrtnou vzpomínku na člena musejního kuratoria dra, Zík. Wintra. Články odborné, doprovázené četnými reprodukcemi, jsou nyní zařazovány do výroční zprávy po návrhu člena kuratoria konservátora J. Emlera. V činnosti musejní dosud na prvém místě je práce sběratelská: r. 1912 přibylo 711 inv. čísel o 897 kusech v ceně 13.546 K. Se zrůstem sbírek objevuje se již i u městského musea nedostatek místa, tak zejména v oddělení skla a v oddělení památek cechovních, do něhož —• po akci, zahájené úřady živnostenskými z podnětu ministerstva veřejných prací — uložily své památky další tři cechy pražské (kopytáři, prýmkáři a provazníci). Nově založen byl archiv fotografii