str. 200
a sbírka pražských pohlednic. Museum účastnilo se 5 výstav, 67 komisí a 45 pochůzek ve věci ochrany památkové; navštívilo je 21.311 osob.    z.

@-----------------------

Nově byla založena: v Třebenicích museum Paříkovo s oddělením národopisným; — ve Volyni museum místní, к jehož udržování založen spolek; — v Sobótce okresní museum otevřela letos o velikonocích „Musejní Společnost", založená r. 1910. Museum má nad 1700 inv. čísel, téměř vesměs z města a okresu pocházejících. Instalováno je museum ve třech místnostech okresního domu. Iniciátorem jeho (a předsedou Musejní Společnosti) je p. Gustav Maštálka. —

@-------------------

Městskému museu v Ústí n. Orl., knihovně a veřejné čítárně věnoval p. MUDr. Fr. Barcal rodinný svůj dům (čp. 1.). Tím bude umožněno vhodné umístění sbírek a rozvinutí sběratelské práce musejní,    z.

Otevřeno bylo museum v Bělé pod Bezdězem, К založení jeho byl dán podnět již r. 1906, kdy z podnětu Fr, Zumana, známého pracovníka ze Společnosti Přátel Starožitností zřízena byla místním okresním a obecním zastupitelstvem musejní rada, aby pracovala na záchranu památek okresu bělského. Musejní rada nashromáždila brzo dosti materiálu, zejména i lidopisného, takže, když získány místnosti, mohla nyní zpřístupniti museum veřejnosti. Sbírky vyplňují dvě síně a velký sál (bývalý refektář), jež pronajal museu klášter bělský.    z.

V „Zemědělské Politice" XII., 1, referuje V. Šafr o Agrárním museu v Římě. Italské Zemědělské Museum (Museo agrario), jež je ústavem státním (ministerstva orby), úzce souvisí s římským mezinárodním institutem na ochranu zemědělství. Program jeho je nejen historický, nýbrž i má poslání ústavu na povznesení zemědělství (úkol technologický). Obsahuje nejen nástroje a nářadí zemědělské, zejména sbírku pluhů všech typů v Italii užívaných, ukázky produkce obilnin, nýbrž i všech zaměstnání se zemědělstvím souvisících, jako hedvábníctví, lesnictví a dřevařství, chovu dobytka, ovocnářství atd. Museum chová i sbírky ipřírodnické, ovšem sestavené dle potřeb zemědělství, na př. oddělení „nepřátel vegetace", kde jsou všechny druhy živočišných škůdců na polích, lukách, v lesích a sadech ovocných, nebo sbírku všeho ptactva v Italii hnízdícího atd. Mimo to má museum zření i к hospodářství v koloniích italských.    z.

Z podnětu ústřední komise památkové jedná se v ministerstvu obchodu o to, aby obchod se starožitnostmi byl prohlášen za živnost koncesovanou. Vypracována již osnova, dle níž by koncesi udílel zemský politický úřad s ohledem na místní potřebu. Starožitnické obchody potom by podléhaly zostřenému dozoru živnostenských úřadů a majitelé jejích (podobně jako je tomu dnes u živnosti zastavá-trenské) byli by povinni vésti zvláštní knihu o všech koupích a prodejích, do nichž by živnostenský úřad kdykoliv mohl nahlížeti. Tím má býti vývoz cenných památek znesnadněn. Ale účinná ochrana byla by tím umožněna jen tehdy, když by živnostenské úřady vykonávaly svůj dozor soustavně a dosti často a když by jej konaly prostřednictvím schopných odborníků.    z.

Museum ruského starověku kn. M. K. Těniševy ve Smoleńsku dostalo se darem Moskevskému archeologickému institutu s podmínkou, že zůstane zachován jeho krajinský ráz a že nebudou sbírky ze Smoleńska přeneseny. Museum má na 7000 čísel a cení se na 2 milliony rublů.    z.

Komise pro sbírání lidových písní v Německém Švýcarsku shromáždila jíž ve svém archivu (v Basileji) 13.416 písní s 2253 melodiemi. Z počtu tohc- je přírost r. 1911 více než půl devátá sta písní s 236 melodiemi. Sebrané dosud písně jsou katalogisovány a připravovány к tisku, ač stále ještě se pokračuje v práci sběratelské. V předsednictví komise vystřídal prof. Johna Meiera autora dobrých spisů o německé písni lidové, prof. dr. Ed. Hoffmann-Krayer, síla to neméně povolaná.    z.