Jeden dva tři —

sekeřičko sekej kola,

Jeden dva tři čtyry pět,

kovář kuje hřebíček,

dítě pláče, bude den:

a ty vari z kola ven!

Erben, str. 272; — konec: kdo by rád šel, půjde ven. Pokladnice mládeže sv. 85; Varianty: 4. ř, . . . Jezulátko vyjde ven, Slávia (1873) 1, 32 č. 1. 2, ř, — kovář kove nový cvek, kovářka mu pomáhá, až se celá prohejbá, Čečetka, Od kolébky do hrobu, 36; — pod kovárnou roste květ, dítě pláče, že jeden, kumbrlíčku, vyskoč ven. Plzeň, listy, 1892 č. 26; — pod kovárnou leží švec, . . . kdo nakročí, půjde ven. Čečetka 36 č. 9; — na jabloni roste květ... bumbrlíčku, vyjdi ven! Václavek, Děti na mor. Valaš.; srv. ještě: Náš domov, 1899, str. 136, Jitřenka XVI., 48, Bartoš, Děti, 77; Vyhlídal, Naše Slezsko, 241, Václavek, Dětí na mor. Valaš., Štěpnice 1869, str. 94; Český Lid XIV., 467, Dufek, Naše Horácko, 74, Sborník hořický, 130, Pokl. mlád. sv. 85, Anděl strážný, 1886, str. 251.

Jedna dvě tři čtyři pět,

kočka snědla z růže květ;

kocouři se smáli,

až se ohýbali.

Dufek, Horácko 77.

Zcela stručné jest:

Jeden dva . . . pět,

podkova hřebík cvek.

Vlastivěda slezská I. 127 —.

Obdobná říkadla polská přináší Wisła III. 329: Raz dwa trzy czetyre piać, wyszedł zajczvk oogulać .. . atd., srov. též Wisła III. 335, 43 1, Ibid. 332.

Ještě další číslovky vyskytují se v rozčítadlech: 1—9.

123456789

kominík měl hezkou dceru,

unes mu ji medvěd.

Erben str. 27,4. — Var.: devět, kominík má hezkou dcerku, chodí za ní medvěd. Dufek 79; —• zámečník má hezké děti, přišel na ně medvěd. And. stráž, 1886; — zavřité si chalópečko, vleze vám tam medvěd, nebo: Zavři, babo, okenice, vleze ti tam medvěd. Bartoš. Děti str. 78,c.

1 2 3 4 5 6 7 8 devět,

ty seš starej medvěd,

a já stará medvědice

upekla sem itrnice

a ty's mně je sněd.

Sbor. hořic. str. 1307; Čečetka 36 č. 21; srov. .Plzeň, listy 1892 č. 26; Český lid XIII. 478; Vyhlídal, Han. děti 99 č. 7. Obšírněji:

zavřete si chalópečku,

vleze vám tam medvěď.