str. 207

Erben str. 27,5. —; srovn. Český lid XIV. 335; Sbor. hoříc, str. 131,19; Poklad, mlád. sv. 85; Dufek sír. 75; Plzeň, listy 1892 č. 26; Bartoš, Děti 77; obšírněji Vyhlídal, Han. dětí 100 č. 10; Václavek, Děti na mor. Valaš,; Sbor. mus. spoloč. sloven. VIL str. 69; Čas. mus. slov. spol. VIIIU. Šebestová, Lidské dokumenty 47. Podobné polské rýmovačky na číslovky přináší Wisła XVII. str. 37: Jeden — zieden, dwa — drwa, trzy — drwi, śtyry — wyry, pięć — skręć atd. Počítadel takového tvaru, jako jest české:

Jedna dvě — táta dé,

tří štyry — z hospody,

pět šest — nemá čest.. atd.

Č. L. XIII., 478.

mají zejména Němci mnoho. Na př,:

1 2, Polizei,

3 4, Offizier,

5 6, alte Hex

7 8, gute Nacht

9 10, Kapitän,

11 12, einige Wölf,

drinn steckt eine Maus,

die muß' naus.

Dunger, Kinder-Lieder u. Spiele, str. 138.

Rovněž číslovkami, ale různými příponami do ,,ciza" přetvořenými, počínají se další česká dětská počitadla. 1. Konc. —(n)da:

Jenda, dvanda, třinda, čtrnda,

pádě, ládě, sonka, louka do

klobouka, činky, linky bác!

Erben str. 27; Poklad, mlád. sv. 85; Malý budit. IV. č. 7. — Variant: — souká louka do klobouka, kdo tam brouká? Žába, ryba, rak, ven! Sbor. hořic, str, 130; — pádě ládě, bouky do klobouky, anika, banika, kliky bene, aka paka — trous, Plzeň, listy 1892 č, 26; — páďó, hróďó, sekva, bukva, otrlec, palec, muzika, tanec; deska, válec, pinkavka, brablec, utiké za bránu, dostaneš masno buchtu do zádu, utíké do kóta, bij ó tam kohóta čepicó, palicó, bác! Vyhlídal, Han, děti 100 č. 9; 104. srovn. Krolmus III. 122; — Anda. cvanda .. . soukal, broukal, kamínek, Davidek, šváb. Dufek str. 77.

2, Konc. —fn)dě:

Jendě dvendě tříndě čtyryndě,

pádě ládě sekva bukva,

otylec palec, vrabec

letěl okolo zahrady,

uderyl pinkavku sekeru do hlavy.

Český lid. XIV. 468. Variant: — adě padě, sokva bokva, kotrlec palec, muzika tanec, sekera nátur, kobylí bátur, baran žduc. Bartoš, Děti str. 78; srovn. Vlastivěda Slezs, I, 177—, Budeč, zahrada XIX, 79, Čečetka, Od kolébky do hrobu 37 č. 36, Malý buditel VI,

3, Konc. —fnjko:

Jedenko dvenko trinko štyrinko,

págo lágo, suma luma,

divola diksla!

Čas. mus. spol. sloven. VII. str. 55; srovn. Dobšinský, Prosto-národnie obyčaje, povery a hry slovenské str, 141,

4, Konc, —oka, —louka:

Jednoka dvoka třoka štyřoka,