str. 9

v Bohuslänu pocházející asi z doby bronzové,45) jiný typ, opatřený plazem vidíme v starověku jižní Evropy a to v nálezech staré Etrurie,46) Ríma,47) Recka48) a Hispánie.49) Podobné však nalezneme v díle Braun-gartově i z dnešního Švédska, ze Schwarzwaldu, z Porýní, z Francie, Španělska, Italie (se Sardinií i Sicilií), Rumunska, z Albanie, dále z Kavkazu, Arabie, Turkestanu i Iranu.50) Ve všech spatřuje Braungart indo-evropský prapluh.51)

Obr. 3. Praehistorická radla nordická (1. z Bohuslänu, 2. v Döstrupu).

Je-li však tento nástroj, do jehož řady náleží i slovanské radlo-původu čistě indoevropského, či zda-li jeho vznik a vývoj dostal podnět odjinud, na př. z Orientu, odkud tolik věcí působilo na kulturu evrop-

45) Braungart Urh. 91, Müller 1. с. 39, 40. Podobné háky zachovaly se
iv pozdější době nordických zemí (Müller 1. с 32 si..).
46) Srv. obraz na situle z Certosy (H o e r n e s Urg. 565, Braungart Urh. 104) nebo na skřínce vyobr. u Baumeistera Denkmäler kl. Alt. I. 466 (etruské?).
47) Braungart Urh. 56 sl., Rieh Wörterbuch s. v. aratrum, Müller 1. c 35 sl., Baumeister Denkm. I. 13—14.
48) Braungart Urh. 61, Baumeister Denkm. I. 11. (obrazy na vulcentské misce Nikosthenově z mus. berlínskeho a jiné z Louvrů, jakož i obraz Kory na krateru z Kum.)
49) Braungart Urh. 57—58.
50) Braungart Urh. 54, 56 sl., 62, 69, 92, 111, 113 sl., 244 sl. Zejména je. důležitý porýnský Wessel (Hunspflug). O albánském radlu dočítáme se v Illustrationu 1914 Nr. 3705 str. 154, že vyrývá brázdy jen 4 cm široké. K němu srv. i Rh ammTaf. II. 17.
51) Braungart 97, 99, 111. Pokud bylo lze užiti známých obrovských špičatých klínů z doby neolithické za radlici připevněnou к hřídeli, nedovedu říci. Bylo by k tomu zajisté třeba důkladných praktických pokusů. Pokusy takové konal nověji Pavel Quente s klíny nalezenými ve vých. Březnicku (Ost-Priegnitz) a vyoral v kypré půdě brázdy dost hluboké. (Praeh. Zs. VI. 183. Srv. i článek H. Schuman na v Zs. f. Ethn. XXVII. 328). Ale v jiné půdě?