OSÍDLENÍ PELHŘIMOVSKA DO VÁLEK HUSITSKÝCH.

J. Dobiáš

Myslíme-li dobou prehistorickou čas před první zaručenou zprávou historickou, trvá prehistorie Pelhřimovska do doby velmi pozdní. První, ojedinělou zprávu o něm poskytuje nám teprve rok 1144, o Pelhřimovu samém pak dokonce až konec XIII. století,, ďm vyplnit dobu několika set let, o Jcterou se dějiny města a jeho okolí opožďují za vývojem ostatních Cech? Lze ji vůbec vyplnit událostmi historickými? Čili jinak — žili tu již před tím lidé, kteří se mohli stati jejich činiteli?

Prehistorická archeologie nepodává nám к této otázce odpovědi kladné. Byly sice nalezeny v okolí Pelhřimova některé stopy lidského života v té době1), ale je velmi příznačné, že naprosto není v celé této končině nálezů sídelních a hrobových, které jedině by mohly podati důkaz o stálých a pevných sídlištích.2)

Pelhřimovsko bylo tedy osídleno poměrně pozdě a výklad tohoto zjevu je nasnadě. Ležíť Pelhřimovsko na samé hranici zemské, která byla i tu, kde Cechy sousedily se zemí tak příbuznou, jako je Morava, dlouho porostlá širokým pásem pohraničního hvozdu jako na ostatním svém obvodu, kde v něm měly ochranu proti zemím cizím, ba nepřátelským. Dodnes zachovaly se zbytky tohoto přirozeného opevnění zemského v rozsáhlých lesích okolí Pelhřimovského, a kde zmizelo, zachovala památku jeho aspoň jména místní. Od olšových porostů na svých březích dostal své jméno potok Olešná, podle něhož nazvána později i ves na něm vzniklá. Vsi Buková, Lipice a Smrkovec (zaniklá ves u Rynarce) prozrazují svým jménem, že vznikly vymýcením lesů bukového, lipového a smrkového.3) A na podobný vznik — prosekáním lesa — ukazují i jména obou Pro sečí (u Křemešníka a Nové Cerekve). Také velký počet Lhot na Pelhřimovsku svědčí o tom, že vsi tu vznikaly z největší části na půdě původně zarostlé lesem.

1) Ve sbírkách městského musea pelhřimovského chovají se kamenné mlaty (t. zv. „hromové kliny"), vrtané (nalezené u Dvorců 1913, mezi Opatovem a vyskytnou 1914) i nevrtané (u cihelen, Lejšov. 2) Prehistoiické nádoby chované v okres, museu Humpoleckém pocházejí až z doby hradištní (J. L. P í č, Čechy za doby knížecí I. V Praze 1909, sl. 393) a kostrové hroby u Zeliva, nalezené r. 1884, datuje Píč také už do doby křesťanské (Tamtéž, sl. :>53. Srov. Pam. arch. a míst. XII, 1882—84, sl. 556).
3) Jméno vsi Dubo vic, které se uvádí někdy za příklad sem příslušný (Aug. Sedláček, Kraj Chýnovský v dávných dobách. Výr. zpráva с. k. vyšš. reál. gymnasia v Táboře 1885, str. 8. W i I h. F r i e d r i c h, Die historische Geographie Böhmens bis zum Beginne der deutschen Kolonisation. Wien 1912, str. 27), je spíše tvořeno od osobního jména Dub patronymickou koncovkou -ovici. Podobně jméno vsi Leskovice, odvozované někdy od léska = líska (Fr. Miklosich, Die slavischen Ortsnamen aus Appellativen. Wien 1872, Zvi. otisk z Denkschriften der phil.-hist. Klasse d. kaiserl. Akademie der Wissenschaften II. 53, č. 203. W. Friedrich, str. 21 а 27), predpokladá nějaké jméno osobní, poněvadž se ho užívá pouze v plurále. Srov. Boh. F. H o r á k, K historické geografii Čech (Sborník české spol. zeměvědné XVIII. 1912), str. 141.