Böhmens 1802—04 о 4 а 5 svazcích, které vyšly také česky, zpracované Rulíkem.

Schiffner jeví se v těchto dílech smutným sluhou reakce, který na př. vypravuje životopis Husův jako odstrašující příklad a tvrdí, že realisté vykládali písmo věcně, nominalistę literně. Žižka se jmenoval von Trocznow oder Trautenau atd.

Známe tedy auktora jednoho z našich tří děl a budiž hned dodáno, kdybychom toho svědectví neměli a zkoumali se stejnou skepsí shody mezi ním a podepsanými díly Schiffnerovými, nedošli bychom k tak určitému výsledku . . .

Srovnáme-li na př. dílo časově nejbližší, první svazečky Landespatrone (L), vyšlé roku 1801, shledáme, že se s W shoduje tvary sähe L 34, wäre m. sei W 2, L 3, laufbahne L 129, a bahne W 20 (S 100), vorfahret- W 81, L IL, 5; zájmenem so L 51, 101, 126; slovy niedlich (auszierungen der kirchen) L 43, festin 79, gepränge 119; vorkommen, předstoupiti L 115, W 15; spojkami: sie war gleich eine liebenswürdige gemahlin, als sie eine folgsame tochter gewesen 36; chybným užívaním damit a um: ihn zu bitten, damit 19, daran gelegen, damit 35, Hess den befehl ergehen, damit 171; hatte für ihn zu viele reize, um keine gefahr zu scheuen 156; akusativem das folgende jähr Hess Wenzel den leichnam überführen 56; den folgenden tag geschah 149; den zweiten abend 170; (s inf.), erachteten sie ihrer pflicht su "sein 77, chybným užívaním časů: reiste nach Mainz, zu dessen Sprengel Böhmen zugewiesen ward 108; nachdem er verweilte 109, které bychom stejným právem jako shody Z s ostatními mohli pokládati za nedostatečné, abychom se určitě rozhodli pro totožnost. A máme dokonce přímo věcné odpory, jako mezi oněmi díly, též mezi W a dílem Schiffnerovým o bílé paní; sladkou kaši nazývá W gasche. Galerie: süssen muss 164 (také: muss oder nach der Volkssprache kasche), ba zakladatelku hodů nazývá dokonce Prichta jako Z, ne Perchta jako W.

Jako však nyní, kdy máme určité přiznání auktorovo, tyto neshody nepadají na váhu a je jisto, že W je dílem Schiffnerovým, tak jsou tím zeslabeny též odpory mezi jednotlivými romány, hlavně poznáme-Ii, že L tvoří pojítko mezi nimi.

Vidíme, že všechny čtyři památky užívají silných praeterit na -e sähe atd., stund L 106, ale stunde 33; skloňují täge L 126; des abten S 238, dem abten L 113, einem manchen HA, aposteln L 17, Subjekten 6, přídavná jména odchylně, unser fromme bischof L 118, die geführte kriege 13, 24; že se shodují slovesnými jmeny: stürzung Drahomiras L 69; nadbytečně užívají zájmena: hier war es jene statte L 47, dem Staate liegt es daran Z 49.

Přídavné jméno schroffigt L 156 vysvětluje schröpf Z 199, ukazujíc, že Schiffner pravého tvaru neznal; zeitherig L 55, jako Z 4; rod touží, aby dostal einen fortpflanzer L 35, Z 264; das institut je klášter nebo katedrální škola L 105, 155, budovatel je aufrichte/- L 47, S 11.

Chybně upotřebeny časy při soll: solle f = sollte) gleich ansehnlich gewesen sein L 101, solle vorhergesagt haben L 103; Zasmuk sollte die nacht zugebracht haben Z 240; sollte der kaiser begegnet sein L 79, sollte der kanen gebracht worden sein L 93, sollte einen geheimen gang