str. 148

„Zde se hezky paste, máte tu pěknou travičku a já navštivim svou matičku a vyřidim ji vzkaz vod milyho tatíčka."

Slyšela matička, slyšela vrouci modlitbičku, slyšela pozdrav a zkaz svyho manžela, dyť ta kvítka na hrobě vykvetlá se tak chvěla. To byly ty starostlivý ruce matičky, a líbá rajská vůně těch květu a lístku, to byly ty sladký polibky její, kerejma blažívala dítě svy milený a věrnyho manžela svýho.

Sluníčko už zapadalo za lesy, dyž Aninka vrátila se z krchova. Husičky se seřadily jako vojáci a cupaly teď před Aninkou a pořád si něco brebencovaly. Kočičky s vořiškem tlapaly za ní.

Tu začala Aninka u zdi krchova zpívat tak dojemně, že se husy-vojáci zastavily a pilně poslouchaly. Aninka se loučila s matičkou:

s kým já smu-tná dnes spá-ti bu-du?

„Zeň si ty husičky, žeň si domů.