str. 159

v průběhu celé doby císařské hotový pluh s kolečky, nožem i odvalní deskou na symetrické radlici. Braungartovo uvedené tvrzení, s nímž ovšem stojí nebo padá celá jeho germánská theorie, jest úplně nesprávne, jakož vůbec dílo jeho při všem cenném sebraném materiálu předkládá čtenáři nehorázné a základní omyly131). Je naprosto nemožno popírati nadále, že by v římské agrikultuře vedle radla nebyli užívali hotového pluhu. Pro důležitost věci uvádím zde vše, co jsem dosud sebral.

Nejstarší a také nejdůležitější budou asi nálezy J. Szombathyho ve dvou hrobech velkého pohřebiště, odkrytého nedaleko obce Idrie

Obr. 11. Římské radlice a plužní nože z Idrie di Bača a Majdanu.

u Bači. Pohřebiště to náleží z největší části době starší, předřímské, ale má i hroby s inventářem už římským132) a ve dvou takových (č. 5 a 18) našly se dvě římské radlice oboustranné a dvě čeresla (obr. 11 č. 1—2). Z doby blíže neurčené, ale z nálezu římského rázu a provenience (ze zřícenin římské villy) pochází radlice a čereslo z Majdanu v Bosně133), zobrazené zde na obr. 11 č. 3 a řada dalších stejně vypadajících radlic v sarajevském museu ze Saričů (okr. Jajce), z Gradce u Posušje (Ljubuški), z Usory (Tešanj), z Grudů (Ljubuški), к nimž

131) Druhý z jeho velkých základních omylů zakládá se na tom, že, ač znal význam jmen římských císařů v Cottonské sbírce rukopisu (srv. Urh. 119), přece pluhy tam v obrazech nalezené, pocházející z doby anglosaské, pokládal za germánské pluhy z doby císaře Tiberia a Klaudia, tedy z I. stol. po Kr., a tím veden prohlásil, že Ger-mani měli už v době Kristově dokonalý pluh s nožem, odvalem a kolečky (Urheimat 73, 102, 119—120, 220, 234).
132) Hrob č. 18 ukazuje na dobu konce republiky, hrob č. 5 na počátek císařství. Szombathy Das Grabfeld zu Idria bei Bača Mitth. praeh. Kom. Wien I. Nr. 5, 322, 330, 359. První čereslo je dlouhé 42 cm, druhé 37'5 cm, při délce radlic 22—23 cm. Nálezy se nalézají ve dvorním museu vídeňském.
133) Wiss. Mitth. aus Bosn. III. 254. Délka nože a radlice je 41 a 18'5 cm.