str. 164

konci I. tisíciletí — pět, šest století znamená zde mnoho -— rozmohl i v oblastech, které se zatím staly germánskými, v Porýní, v Podunají, v Pomohaní a na konec i v Polabí, kde se s ním setkávali Slované a odkudž se rozcházeli kolonisté němečtí houfně zprvu do slovanských zemí bližších, později v XII. a XIII. století ido vzdálenějších. Zejména na Rýn, pak do Hollandu a také do Normandie kladl bych hlavní

Obr. 14.-15. Pluhy z anglosaského kalendaria X.—XI. stol.

vývoj nového pluhu. Tam je proň předně ráz půdy příhodnější, — zcela jinak než na jihu Evropy 150), a pak je jistě nesmírně poučné, že se římský výraz pro čereslo — cul t er dosud objevuje u pluhu na dolním Rýně, ve Vestfálsku (kolte r), v Nizozemí (kouter) a v Anglii (colt er) jako zjevný přežitek římských vzorů plužních, s nimiž se zde Germani seznámili151). Rovněž v staré francouzské básni Pělerinage de Charl]emagne z XI. nebo poč. XII. stol. dočítáme se, že Karel Veliký

150) Srv. B e h 1 e n Pflug- 69.
151) Rhamm Ethn. В. II. 1. 994, F o er s t er Zs. f. rom. Phil. XXIX. 17.