str. 171

omezený, než abychom se mohli oň bezpečně opříti178). Neznám také dosud jiného nálezu, ani z doby merovejské, ani karolínske, ani ottonské; ba ani obrazy z XII. a XIII. století neukazují nám hodnověrné radlice asymetrické. Teprve v následující době se objevuje nesporně. Obrazy pluhů z XIV. а XV. st. sice ještě namnoze nás nechávají v pochybnostech179), ale z konce XIII. st. nebo z poč. XIV. máme v Čechách vzácný nález v zemanské tvrzi v Semonicích u Smiřic, kde se vedle řady jiných železných nástrojů a zbraní nalezly se i dva plužní nože a dvě široké jednostranné radlice železné s otkami (obr.21) spolu s pražským grošem Václava II.

Obr. 19. Pluh z rukopisu Petra de Crescentiis (XIV.—XV. st.)

Obr. 20. Plužní nářadí z kancionálu sedlčanl ého (1591).

(1278—1305), kterýž, jako forma věcí jiných, ukazuje na počátek XIV. nebo na konec XIII. století180).

178) Také v záhřebském museu jsou podobné lemeše ze Svinjarevců a Komletinců, ale ty prof. Brunšmid pokládá za neiímské, pozdější.
179) Srv. znamenitý obraz v angl. žaltáři XIV. stol. (Illustr. London News 1908. 26. Sept.) nebo v rukopisu Petra de Crescentiis Ruralium libri X. ze XIV-—XV. stol. chovaném v univers, bibliotéce pražské pod sign. VII. C. 8 (obr. 19) a v ruk. Sachsen-spiegelu XIV. stol. u D e m m i n a Encycl. I. 425. Nejistý je také pluh na kontrmarce města Straubingu v Bavorsku na pražském groši z pol. XV. stol. (Smolik Pražské groše tab. V. č. 65) a pluh z ruk. Sachsenspiegelu XlV. stol. u Demmina Enc. des beaux arts I. 425. (Že jinak ve XIV. а XV. stol. hojně se objevuje radlice oboustranná, srv. doklady u Peiskera Zur Soz. I. 18—19.)
Ze XVI. stol. srv. příklady pluhů u Peiskera Zur Soz. I. 74 sl., dále v C. Lidu VII. 241 a v Čas. spol. přátel 1916, 55 sl, 63.
Zejména srv. kresbu radlice v Hájkově kronice (1541) na listě XI., nebo kresbu radlice, krojidla a otky v kartuši kancionálu sedlčanského z r. 1591 (Podlaha-Sittler Soupis okr. sedlč. 102 a zde obr. 20). Tu už je radlice zřejmě jednostranná.
Jinak к dalším obrazům pluhů XV. a XVI. století srv. Braungart Urh. 126—128, 143 sl., 435, kde udána příslušná literatura (A. Bartels a j.).
180) Srv. můj článek v Národopisném Věstníku XI. (1916) 1 sl. Tam na str. 3. dlužno však ve shodě s výkladem zde podaným vypustiti větu o převzetí pluhu řimsko-germanského s jednostranným lemešem, Jiné podobné nálezy českých jednostranných radlic jsou zřejmě pozdější. Tři takové radlice chová ještě museum v Poděbradech z nálezů v obcích Kostelní Lhotě, v Libici a v Kluku u Poděbrad. Pan lékárník J. Hellich sdělil mi o nich laskavě toto: Nejstarší je asi první z Kost. Lhoty nalezená r. 1892 na farním dvoře v hloubi 1,5 m (délka 37,5 cm, šířka 23 cm, tvar podobný semo-nickému). Mohla by náležeti do XV. stol., kdy ves v době husitské byla zničena. Druhá z Libic vykopaná v zahradě p. Vindušky r. 1905 je také asi stejného stáří, ale tvaru poněkud odchylného. Křídlo je tříhranné, vyklenuté s kolmou hranou na protilehlé straně. Třetí radlice z Kluku je rozhodně mladší a také úplně zachovalá, jako nová. Nalezena byla ve špýcharu statku р. V. Kubky a náleží asi do XVIII, století. Pokud se tvaru týče, je zajímavá 3 cm dlouhým ostrým hrotem, v nějž vybihá. Délka je následkem toho větši 47,5 cm.