str. 184

není také vyloučeno, že účast živlu německého byla tu ve XIII. století značnější než na samém konci stol. XIV., z kteréž doby známe markva-recké osadníky jmény.

Původ těchto vsí možno tedy klásti do XIII. stol. vlastně jedině pro německou formu jejich jmen a půdorys.

Bezpečnější zprávy máme o osadách skupiny jihovýchodní. Pro německé osazení Cejle svědčí kromě jména„(= Zeile) i ryze německé obyvatelstvo r. 1379: Z 20 osedlých jedině Céč a Ondřej mají jména česká.58) Názvy tratí polních zachovaly se dodnes v zkomolených tvarech německých: Hubacker, Spitzacker, Hrubwiesen, Lausswiesna, Lemerwies-sna, Mosswiesna; Hamerluss, Lindlus, Rothluss; U Hosslberku, Spilbergk, Güsübel (Kosshybel), Weregrunt (Beregrunt), Holtzgraben, Hossenbrun-nen (W Haslbrunie), We gstunij (= Gestein?).59) Rohozná měla sice jméno české podle starého jména potoka, na němž leží, ale obyvatelstvo tenkrát ryze německé.60) Z německých jmen polních tratí zachovala se aspoň do XVIII. stol. tato: Na Milokrách, Na Lyhly, Rozwizna, Na Pehlinách, W Ssumpyli, (w Ssimpeli, W Ssumplihli), Wegstrawa.61) Národnosti obyvatel Do1ní Cerekve sice neznáme, ale jméno „Neustift", které se pro ni střídá od roku 1358 62) s latinským „Nova plantatio" a českým „Menší Cierkvice",63) svědčí o původně německém osídlení. Totéž dokazuje i jméno Německá Cerekvice, obvyklé pro Dolní Cerekvici v XVI. stol., i jména polních tratí, většinou dosud (ovšem v zkomolené formě) užívaná: Hegspan, Schmolockr, Kregbizna, Lauch, Wotlus, Gedlockr, Hendl, Kholma, Waldtokr, Königberk, Bromberk, Sstubizna, Twira, Sspimberk, Zamtikar.64)

Jsou však ještě jiná kriteria, podle nichž možno rozeznati staré osady od osad nově založených v XIII. století. Jest to jejich rozsah a půdorys.

Staré vesnice jsou z největší části malé65), obsahujíce jen několik málo lánů; naproti tomu u osad, jichž vznik můžeme z jiných důvodů pravděpodobně klásti do XIII. století, jest 12 lánů polí nejmenší, zcela výjimečná výměra66). Tak veliký katastr měl jea Markvarec; Rohozná měla ve XIV. stol, 18 lánů, Cejl 19.5, Rychnov a Dojní Cerekvice po 20, Moravec 23, Nová Cerekvice 30, Vyskytná 32, Rečice 36, Pelhřimov 40 lánů.

Velmi důležitým kriteriem stáří osady, ovšem ve spojení s důvody jinými, jest i její půdorys. Původní české osady, vzniklé vnitřní kolo-

58) Decem reg. cens. 365 n.
59) Uvedeny jsou pravopisem t. řeč. Tereziánského katastru z r. 1722, Tábor 97. 60) Decem reg. 382.
61) Terez, kat., Tábor 87. Josef, kat., kniha č. 2699. 62) Libri confirm., I. 1, 81.
63) Další doklady pro jméno Neu štift poskytují Registra decim. pap. Ed. W. W. Tomek 1874, str. 53 k r. 1367, 1369, 1384, 1385, 1399. Poslední známý mi doklad k r. 1403 jest v Soudních aktech kons. praž. Vyd. F. T a dra, IV. 229 п., č. 162. 64) Terez, kat., Tábor 97. Josef, katastr, kniha č. 2662.
65) Srov. Jul. Lipper t, Socialgeschichte Böhmens, I. 26. Jos. Pekař, Kniha o Kosti II. 64.
66) Lidmaň německá měla sice jen 10 lánů, ale těsně vedle ní byla druhá Lidmaň česká, rovněž s 10 lány. Ze obě vsi tvořily pravděpodobně jednotu, lze souditi z toho, že r. 1379 platily berni královskou dohromady. Decem reg. cenš. 383.