str. 208

mitra, Mladost, Stanka, Tajná láska, Gorjanine, tichý vánku, Radin žalozpěv, Nevěra Rozluštěná hádanka, Zamilování, Nevena.

XII. Sobě souzení: Mařbmka, Deli-Dimo a Džan-Elenka, Výběr, Denčo a Stana, Ovčák Dějan, Marko a dívka Moravka, Nevenuga, Margita, Krejčí-boháč, Napadla temná mlha.

XIII. Bulharské po bulharsku! Poturčila se, Turče Alija, Stojana zvou tři děvy, Jak mně jsou milé bulharské holky!

XIV. Pri s tanka (t. j. děvče, které šlo za milým bez svolení rodičů): Dragana a pišťala, Rada a Nikola služebník, Baljo a Janka, Janinka a Petr, Oklamaná, Potrestaná zrada, Dívka a stařec.

XV. Láska a věrnost: Rada a Dunaj, Láska až za hrob, Na rozloučenou.

XVI. Rodina a příbuzenstvo: Závistivá snacha, Dafinka sní o své matce, Marko a Galunka, Mah>mka a Nikola, Na rozloučenou, Touha po dítěti, Janka čorba-džijka, Zlé švekruše, Kalinka Ruseva.

XVII. Ženské strasti: Mladá žena a les, Marko a Elena, Proč zešeredněla, Holoubek vrká ve stínu.

XVIII. Sesterská láska: Petkana, Irinča — sivý holoubek, Churavý Dojčin a jeho sestra.

XIX. Rozličné náměty: Dívka a had, Kosovo pole, Růže a zdravec, Kmotrem proti vůli, Dívka a slavík, Dívka prosí, aby jí nevdávali, Vyplněné přání, Poslední prosba, Barevné péro.    Josef Páta.

zprávy o museích a společnostech národopisných.

Společnost národopisného musea českoslovanského v Praze konala svoji roční valnou schůzi ve středu dne 23. května. Valnou hromadou byly jednomyslně schváleny zprávy funkcionářů, určen pro r. 1918 členský příspěvek v dosavadní výši ročních 6 K, přijat rozpočet navržený radou musejní a vykonány doplňovací volby do rady. Zvoleni byli opětně odstupující funkcionáři a to do musejní rady pp. univ. prof. dr. L. Niederle a arch. V. Roštlapil od členů zakládajících, univ. prof. dr. A. Kraus a univ. prof. dr. V. Tille od členů ostatních kategorií; náhradníky byli zvoleni pp. R. Beran, tajemník české strany agrární, prof. dr. Jos. Kazimour a akad. malíř K. Stapfer, »evisory účtů pp. Ferd. Schlaeger, vrch- úř. v. v., a Ferd. Tallowitz, em. velkoobch. V dalším jednání přijala valná hromada dvojí podnět prof. dra Kazimoura: jednak vyzvati venkovská musea, aby pamatovala, dokud čas, na sbírání památek doby válečné, jednak zakročiti proti nebezpečí, hrozícímu i lidovým památkám exploitováním jich pro trh starožitnický. Učiniti vhodné kroky v obojím směru bylo odkázáno musejní radě, jíž — pokud jde o ochranu památek — byla odevzdána valnou schůzí tato resoluce: „Nepřístojnosti v sběratelské činnosti posledních let přivodily v ochraně památek — starožitností — takové škody, že valná hromada pozvedá varovný svůj hlas a odsuzuje nejostřejším způsobem zejména takové sběratele, kteří pod záminkou ochrany památek provozují tajný a výnosný obchod se starožitnostmi, zašantročujice památky tam, kde dostanou nejvíce. Pokud se týká obchodování starožitnostmi, budiž požádáno ministerstvo obchodu, aby obchod se starožitnostmi byl vázán na koncesi s právem kontroly se strany povolaných orgánů. Se strany příslušných ministerstev budiž otázce této věnována největší pozornost a vyvážen! památek do ciziny budiž vhodnými prostředky učiněna přítrž."    -z.

@------------------------