str. 295

se nesúčastnili práce při hospodářství. Hrubý výnos hospodářství byl: víno 7,540 l, seno 984,50 lvů, morušové listí 53 l, ovoce 60 l, žito 640 l, pšenice 654,10 l, kukuřice 168 l, tabák 3517,80 l, zemáky 160,80 l. rajská jablka 380 l, paprika 322,50 l, boby 320 l, dýně 394 l, zelenina 100 l, úhrnem 15836,70 l. Náklad na obdělání půdy dělníky byl by obnášel 4 292,19 l (dle výpočtu svrchu uvedeného), daně 215.66, krmivo pro dobytek z hospodářství samého 508,80 l, amortisace inventáře 334'50 l, pro výživu rodiny a zisk zbývalo by 10485,55 1. Poněvadž však členové rodiny obstarávali veškeré práce sami, takže nebylo třeba dělníků, připadl obnos 4292,19 lvů na jich vlastní výživu a šatstvo, takže obnos 10485,55 byl ziskem čistým. Průměrem vynesl tedy Georgi Petkovu jeden dekar půdy čistého zisku 75,50 1.

2. Malé hospodářství Alexandra Toseva, zavlažované. 9,5 dekarů polí, z čehož 3 d. papriky, 3 d. rajských jablek, 3 d. zemáků a 1/2 d. bobů. Hospodář neměl žádného inventáře, pouze chalupu v ceně 700 1. Hrubý výnos byl u papriky 210 l, u rajských jablek 1155 l, u zemáků 270 l, u bobů 40 l, úhrnem 1675. Výdaje na obdělání půdy 554.57 l, tedy zbývalo pro výživu rodiny a na zisk 1120'43 l, čili 117'94 z každého dekaru.

3. Střední hospodářství Atanase Brmbarova v osadě Calapici, kde půda není zavodňována. 210 d. polí, a to 100 d. pšenice, 27 žita, 12,5 ječmene 12,5 vikve, 8 ovsa, 20 d. luk a 15 dr vinic. 50 dekarů polí leželo úhorem. Živý inventář byl 4 voli v ceně 1900 l, 5 krav v ceně 1200 l, 2 koně (500 l,) l kobyla (200 l,) 40 ovcí (600 1). Mrtvý (prostý) inventář měl cenu 520 l, dům s příslušenstvím 6000 1. Daní placeno 232,80 1. Hrubý výnos obnášel u pšenice 3250 l, u žita 756, u ječmene 350, u vikve 400, u ovsa 250, za slámu 496, hrozny 2250, seno 700 l, úhrnem 8422 l, výdajů bylo by 3467,15 l, avšak rodina pracovala vše sama, takže zbýval čistý zisk 4954,85 l čili 24 l, z jednoho dekaru.

Srovnání týká se pouze výnosu půdy samé, nikoli výnosu z dobytka. Je patrno, že v případě posléze uvedeném byl chov dobytka podstatnou částí hospodaření. I když připustíme, že vysoký výnos malého hospodářství (č. 2) byl způsoben pěstěním nejlépe placených rostlin, je patrný 3—4 násobný výnos pozemků zavlažovaných. Kdybychom v třetím hospodářství neměli rovněž takové dobře placené plodiny, klesl by výnos dekaru nezavlažovaného na 15,70 1.

Z uvedeného je zřejmo, že zcela primitivní hospodářství, pracující bez moderního inventáře a bez pomocných dělných sil docilují zavodňováním velkých úspěchů, takže vyživují netoliko četné příslušníky, nýbrž vykazují i velmi značný čistý zisk.    V. Dvorský.