str. 297

Vedle uhlí má však okolí Plzně ještě jiné nerostné poklady. Je dosti bohato železnými rudami, které zvláště v dobách jednodušších poměrů výrobních a dopravních měly značnou důležitost a daly vznik kvetoucímu průmyslu. Jiným zdrojem průmyslové výroby, velmi rozšířené a po dlouhá desítiletí rozkvetlé, jsou kyzové a kamenečné břidlice v algon-kickém souvrství okolí plzeňského. Méně roztroušena jsou vydatná ložiska kaolinu, která mají velikou důležitost pro jistá odvětví průmyslová. Nedaleko jest i staroslavné Stříbro se žilami rudními, z nichž do nedávna olovo s úspěchem se těžilo.

Vývoj této rozmanité těžby nerostné je velmi nestejný, účinky jednotlivých odvětví někde se hromadí a působí společně na poměry populační, jinde jen jednotlivé složky se uplatňují s intensitou velmi pohyblivou. V krátké době sedmdesáti let co tu změn! Stará těžba rud železných upadla a s ní zanikly i četné hutě drobné, starodávné; velkoprůmysl železářský opustil místa primitivní výroby mezi lesy, dávajícími dřevěné uhlí vysokým pecím, a rybníky, v nichž nadržována voda ke hnaní kol pohybujících měchy a kladivy. Výroba české kyseliny sírové a jiných lučebnin z kyzových a kamenečných břidlic vyvinula se v průmysl velkolepý, v krátkosti však upadla docela zničena cizí soutěží. Menší samostatné pánve uhelné vyčerpaly se po době nestejně dlouhé, v hlavní pánvi měnilo se středisko hlavní těžby a tím i přenášelo se těžiště, lidnatosti.

Úkolem této stati jest pouze vyložiti, jakým způsobem tyto vlivy tu jednotlivě, tu hromadně účinkovaly na přírůstek obyvatelstva. Sledo-vati je do podrobností může jen badatel dobře znalý místních poměrů; posuzovatele tohoto článku ke shovívavosti nechť nabádá povážení, že jest jenom částí práce mnohem objemnější, kterou přece nerad bych pokládal za hlavní svůj úkol životní.

@-----------------

Plzní samou nehodlám zabývati se podrobněji. Rozvoj tohoto města za původní obvod hradbami a příkopy daný poskytuje celkem málo momentů hodných zvláštní pozornosti se stanoviska zeměpisného. Rozdíly v povrchové tvářnosti jsou tu příliš nepatrné, překážky, jež toky říční šíření města v jistých směrech působily, skoro jen po stránce technické a finanční zajímavý. Předměstí plzeňská ani zdaleka nejsou tak individualisována jako předměstí pražská. Již z toho důvodu vymyká se z rámce této práce podrobnější pojednání o vývoji vnitřního města a předměstí plzeňských. Tím spíše jest práce toho druhu úkolem místního historika, když i vývoj Plzně jako celku stal se již předmětem podrobných studií domácích odborníků.1)

V posledních desítiletích nestačí již ani Plzeň s vlastními předměstími umístiti veškeré závody průmyslové, ústavy veřejné péče a nádraží,

1) Strnad J, „Plzeň" v díle Čechy, sv. IX. Západní Čechy; článek Plzeň v Ottově Slovníku Naučném. Vzrůst Plzně a pražského předměstí v století XIX. (I. výroční zpráva II. české státní reálky plzeňské za školní rok 1912—13. V Plzni 1913.)
Chylík J, „Plzeňský průmysl". Plzeň 1914.
Pluhař J'., „Vliv západní dráhy Plzeň—Smíchov na vzrůst míst, ležících na této trati, zvláště po stránce průmyslové." Sborník české společnosti zeměvědné. Sv. XXII. R. 1916.