str. 302

sobem dovedla vykořistiti veškeré výhody, které nejrůznějším odvětvím průmyslu skýtal tento kraj; ale ovšem velmi bolestnou stránkou jest při tom, že obyvatelstvu a dělnictvu svému snažili se a snaží se vnutiti cizí jazyk.

Do značné míry právě v krajině přiléhající ke trati Plzeň—Duchcov také těžení kaolinu dovedlo zjednati náhradu za povržené nyní břidlice kamenečné. Největší odklizy a plavírny nacházejí se právě v této krajině.6)

Měl jsem v úmyslu sledovati podrobněji účinky jednotlivých odvětví výrobních na vývoj poměrů populačních v jednotlivých osadách této vysoce zajímavé oblasti, jsem však bohužel nucen upustiti od toho záměru, jelikož pro poslední dvě desítiletí chybí mi potřebná statistická data vůbec a již pro léta 1880 a 1890 jsou výkazy statistické, spracované ve zprávách Obchodní a živnostenské komory v Plzni pro tento účel, příliš všeobecně podány. Jest nám tedy spokojiti se jen těmito všeobecnými daty a několika snad speciálními poznámkami к číselnému přehledu jednotlivých osad.

Tab. III.

Tab. IV.

6) Purkyně ryt. C, Kaolin v kamenouhelné pánvi plzeňské. Časopis pro průmysl chemický. R. 1901. — Týž, Die Kaolinlag-er in Pilsner Steinkohlenwerken. Toni ndustrie-Zettuncr. 1910.