str. 307

a úbytek jeho v posledních desítiletích jsou jen dosti slabým ohlasem daleko silnějšího pohybu ve vlastním středu pánve, к němuž lze po-čítati osady Vranov, Stupno Horní a Dolní a Kříže. Tento zjev vysvětluje se jednak již tím, že město je vzdáleno 3—5 km k severovýchodu od hlavních dolů, a to ve směru nepříznivém, jsouc konečnou stanicí slepé trati, jednak však zajisté byla zde nechuť u německých podnikatelů závody své umístiti v městě národně dosti pokročilém, kde menší by měli vliv na své dělnictvo nežli v „koloniích" a vesnicích, kde mohou bez soutěže udávati tón. Při úbytku obyvatelstva v posledních desítiletích snad spolupůsobí i úpadek těžby kamenečných a kyzových břidlic, který zajisté působil značnou měrou při silném odlidňování severního

okolí Radnic. Ve vlastní radnické pánvi začíná úbytek obyvatelstva teprve od r. 1890, v pánvi vejvanovské bylo nejvyššího počtu obyvatelstva dosaženo již r. 1869 a desítiletím největšího úbytku obyvatelstva je tu období 1881—1890. Zajímavá jsou čísla poměrné lidnatosti; celá oblast měla r. 1843 96 obyv. na 1 km2, r. 1880, kdy osídlení její bylo nej-hustší, 156 na 1 km2 a r. 1910 již zase jen 133 na km2; osady Kříže, Stupno-Vranov, ve kterých pohyb obyvatelstva byl největší, měly roku 1843 91 obyv. na 1 km2, r. 1880 270 na km2 a r. 1890 při největším počtu obyvatelstva 302 a r. 1910 již jen 244 na 1 km2.

Budoucnost čeká oblast tuto smutná, zajisté nastane velký úbytek obyvatelstva v době nedaleké, neboť sotva bude lze zjednati náhrady za uhlí, které poutalo sem i průmysl jiný.