Tab. VIII.

V tabulce této nejsou obsaženy všechny osady, které uvedeny jsou v seznamu dělníků mirošovského uhelného revíru z let 1884 a 1903 v práci ryt. Purkyně. Některé z osad těch již příliš se vymykají svojí polohou z oblasti plzeňské, při jiných zase účinky dolování v mirošovské pánvi nezanechaly stop tak zřetelných ve vývoji obyvatelstva nebo byly jen činitelem podřadného významu.

Na severovýchodě dlužno omeziti přesněji hranicí přirozenou plzeňskou oblast, jelikož tu vlivy její na vývoj obyvatelstva nevyznívají do kraje čistě nebo velkou převahou zemědělského, nýbrž stýkají se tu úzce s oblastí železářského průmyslu na Zbirovsku a Hořovicku, kterou musíme považovati za samostatný celek. V seznamu dělníků mirošovských dolů uhelných jest r. 1884 22 až z Kváně, 20 ze Strašíc, 19 ze Zaječova, 12 z Těně atd., ale to jsou všechno osady, pro něž průmysl železářský byl již daleko důležitějším činitelem nežli přímé účinky dolování v mirošovské pánvi. Této okolnosti zvláště při Strašících vzpo-mírá ryt. Purkyně. Tato obec má velmi starý průmysl železářský a stav té industrie měl vždy hlavní podíl na vývoji počtu obyvatelstva. Tak

19) Při Kamenném Újezdě sečtena též vesnice Kocanda.