str. 314

V tabulce snažil jsem se již rozdělením osad, jichž obyvatelstvo od r. 1843 více než o polovinu se rozmnožilo, ve skupiny naznačiti, že vývoj populace děl se způsobem nestejným. Skupiny c) a d) obsahují osady, které jen v menší míře byly přístupny vlivům osídlení zhušťu-.jícím. Pohled na mapu přesvědčí nás, že zvláště osady skupiny d) s malým jen, nadpolovičním, přírůstkem zasahují až do bezprostřední blízkosti středisek s nejsilnějším, mnohonásobným rozmnožením obyvatelstva. To jest zjev velmi nápadný, zvláště proto, že tak důsledně zde se ukazuje. Příčiny jsou patrně asi dvě stěžejní; zněmčelé zemědělské obyvatelstvo vesnic bezprostředně přiléhajících к uhelným revírům vzpíralo se přijímati dělnický živel do svých obcí jednak již z onoho odporu, který zpravidla selští starousedlíci proti nestálým bez-

22) Katastr a r. 1850 spolu se Zeměticemi.