str. 341

nácti okny a v těch viděla všecko, takže nic jí nebylo skryto v její říši, ani nad zemí ani pod zemí.

V chrvatské versi (Valjavec, 192, č. 4) dívala se princezka do takové „planety" a nalézala ženicha.

Ve velkoruské písni (Рыбниковъ,2 IL, 136, č, 126) měl princezčin otec kouzelnou knihu místo zrcadla.

V jiných versích této látky neměla princezka takové kouzelné pomůcky, tak v avarské (Schiefner,„ 63, č. 7) odkryla úkryt jinochův prostým svým okem; v slovenské (Skultéty-Dobšinský, 548, nové vyd. 258) princezka hádala. V srbské versi (KojaHOB ШтефановиН, 47—49, č. 7 = Archiv f. slav. Phil., L, 270, č. 16) princezka pohlédla kolem sebe, nad sebe, nahoru a dolů a pouhým okem shlédla úkryt rekův.

V běloruské povídce (Романовъ VI., 488, č. 55) měl car kouzelnou knihu m. zrcadla, taktéž princezka velkoruské povídky z tomské gub. (Записки Красноярск., П. 112, č. 28). Srv. Máchal, Bohatýr. epos 201.

V povídce sedmihradských cikánů (Zs. für deutsche Philologie XXII., 113) se princezka skryje a rek najde ji svým zrcadlem, které si sám udělal.

Porůznu jinde: v opavské versi látky o nevěrné sestře (Povídky lidu opav. a han., 20, č. 4) pověděl hostinský drakobijci, jaká jídla donesena na královskou tabuli, nahlédnuv do svého zrcadla. V německé jedné pohádce (Anmerk. KHM. Grimm IL, 230) má princezka ve své ložnici zrcadlo, ve kterém všecko vidí, co se v rodném zámku děje.

V italské versi látky o krásce a netvoru (Imbriani, 322 = Crane, 10) ukázal netvor dívce zrcadlo, a v něm viděla otce na smrtelném loži. V římské versi (Busk, 117, č. 15) dostala dívka odešedši domů od netvora zrcadlo, ve kterém viděla, jak jemu se vede. V cyperské versi (Jb. f. rom. u. engl. Liter., XL, 377) našla dívka v netvorově zámku ve stolku zrcadlo, ve kterém mohla viděti celý svět a viděla nemocného otce. V mazurské versi (Toeppen, 144) dalo zvíře dívce zrcadlo a v něm viděla, že doma jsou všichni zdrávi a veseli. V německé versi východního Pruska (Lemke, II., 120) poznávala dívka u bílého vlka z malého zrcadélka, jak se rodičům vede.

V řecké versi látky o závistivých sestrách (Hahn, IL, 44, č. 69) jdou bratři pro zrcadlo, v němž může jich sestra viděti všecka města, vsi, země a všecky prince, které hlídalo čtyřicet draků. Podobně v turecké versi ze Stambułu (Kunos, 70) a také v maďarské versi (Rónaa Sklarek, 73, č. 6) pro zrcadlo, které samo sebou mluví a všecko nl-světě zjevuje, ještě v bosenské (Dvorovič, 88). Kouzelné zrcadlo vyžádai si relc mimo jiné od hada vyprošeného od lidí, kteří ho chtěli zabít (Hahn, П., 203, č. 9); v něm pak spatřil princezku, která se za peníze dávala viděti.

Ve velkoruské povídce z permského kraje (Аэанасьевъ, IL, 200) vyslán rek k čarodějnici mimo jiné pro její zrcadlo, ve kterém na první pohled lze poznati, kde vojska stojí, kde která města vystavěna a vůbec všecko, co se na světě děje. Podobně vypravuje se u Poláků (Zbiór, V., str. 253, č. 55).