str. 342

V bosensko-mohamedánské povídce (Blagajić, 109) poslán ženich princeznin pro zrcadlo, ve kterém se celý svět vidí, k „jenidunjal" (nového světa) dívce Sehsadě.

Německá pohádka sbírky Simrockovy, str. 30, č. 15, „Klein Kerlchen" vypravuje, jak papež dal třem lidem, kteří к němu do Říma přišli, aby zvěděli, odkud mají svoje přezdívky, přes levé rameno dívati se do jeho " zrcadla: chudý krčmář spatřil svou ženu s jinými ženami při kávě, líný pacholek mrštného zajíce prchati přede psy, človíček konečně spatřil se ve své skutečné velikosti, ačkoliv si dal udělati vysoké podpatky a koupil si vysoký klobouk.

Kouzelné zrcadlo, které bylo v řecké pohádce (Hahn, I., 284, č. 51) králi bouří uneseno a jež pak princové hledali, není blíže popsáno. Podobně v turecké versi ze Stambułu (Kunos, 235). Kouzelné zrcadlo měl krutý čarodějník, který unesl princezku a potom se zmocnil také jejího bratra; dívka opatřila si toto zrcadlo a poznala v něm stezku, po které by mohli utéci (Kuhn, Mark. SM. 265).

V maďarské povídce (Róna-Sklarek, 227, č. 22) dal rek, vydávaje se na obtížné dílo, svým bratrům zrcadlo, ve kterém mohli všecko viděti, cokolivěk činil.

V tureckých povídkách z Adakale dobude rek mimo jiné ještě takového kouzelného zrcadla (Kúnos, 302 sl.), jinde dívka od devů-obrů (ib. 329).

V nizozemské povídce (Wolf, DMF. 1 == Zaunert, 32) měla krá-lovna-čarodějnice zrcadélko a v něm viděla všecko, co král dělal a kam chodil, měla pak zároveň moc nad ním a působiti, aby šel všude a kudy kam chtěla.

Zrcadlo italské povídky (Comparetti, 269, č. 62) nalezené dle rady víliny od pastýře v studánce u kouzelníka, plní každé přání rekovo. Jiné nepřístupné mi povídky cituje Macculloch 36.

V maďarské jedné povídce (Róna-Sklarek, 31, č. 3) dostal rek od své milenky víly Ilony zrcadlo, ve kterém mohl kdykoliv viděti, co ona dělá.

V litevské povídce (Dowojna-Sylwestrowicz, II., 234) měla macecha zrcadlo, ve kterém viděla všecko, čeho jí třeba, a poznala, jak daleko uprchly nevlastní její děti.

V estonské povídce (Kallas, 115, č. 1) dostal rek mimo jiné od kamenného krále, kterého od svého otce vysvobodil, též zrcadlo, ukazující všecko, co se na světě děje.

V cikánské povídce ze Sedmihradska (Wlislocki, M. u. S., 90, č. 35) ukázala jakási stařena rybáři, zoufalému, že mu žena zmizela, zrcadlo a v tom spatřil, jak jeho žena prodávala v hospodě ryby.

V benátské versi staré italské lidové knížky „Liombruno" (Jb. f. rom. u. engl. Lit., VII., 141, srv. Povídky kladské, П., 134) spatřila „mocná kouzelnice" ve svém zrcadle, že byl její milenec spoután a uvězněn.

V maďarské pohádce (Gaal, M. Magyar. 1822, str. 140) jest rek toužící u své ženy-víly po svých rodičích uklidněn, když v jejím zrcadle spatří své rodiče, jak právě u své chaty konají svou obvyklou práci.

V jiných knižních povídkách ukazovalo zrcadlo obraz milencův či milenčin (Huet, op. 1. c. 310, č. 3, 4, 311, č. 8).

@--------------------