str. 405

černou chmuru, tiskne stromy, nad ním jako slunce svítí jeho zlatá hlava. Žena skryje Vojmíra do skladiště koií ve skále, zacpe otvor mechem. Obr si nese к večeři 10 vlků, ženě ptáky. Čuchá člověčinu, žena se vymlouvá, že tam byl smrtelník jenž prosil o nocleh, obr lituje, že ho nesnědl. Po večeři obr usíná, žena sedí vedle něho, napájí jej opojným nápojem. Když Zlatovlasec usne, vytrhne mu vlas. Obr řve, žena se vymlouvá na san o žíznivém městě; obr praví, že v lesní vyschlé studni leží kosti tura, jenž utekl z obětnice. Ty třeba spálit v oběť Perunovi. Při vytržení druhého vlasu vymlouvá se žena na sen o němé dívce. Obr praví, že pod stupněm „oltářovým zelená žába drží v tlamě klas, jenž dívce upadl při oběti Zivěně. Zrna klasová třeba uvařit na posvátném ohni a dát dívce snísti v touž denní dobu, kdy umlkla. Potřetí se žerta vymlouvá na sen o přívozm4ovi. Obr praví, že ten zlopověstník může nechat v lodi toho, koho převáží a vyskočit na břeh.

Vojmír se vrací s třemi vlasy, dá přívozníkovi radu, až když je z lodi ven a pak zavolá koně, jenž za ním vyskočí z lodi. Přívozník po něm marně máchne dubsm, jehož už'vá za veslo. Vojmír uzdraví němou dívku, poradí žíznivému městu. Rudmilovna vítá Vojmíra z modrého pavlánu hrou na harfu, otec jim žehná.

Básně B. Jablonského. Praha 1841 a další. Vyd. 5.1872 (93) „Tři zlaté vlasy." (Sedm oddílů).

Odchylky od textu v Květech: Rudmilovna stojí na zlatém ra-vlánu. — Bohyně chrámu na vrchu u moře sluje Živa. — Zena, jež ukrvla Vojmíra, praví obrovi, že přišel sice cizinec, ale odešel již pryč. — Přívozník v polovině zpáteční cesty vymáhá na Vojmírovi odpověď, ale dá se uchlácholit — Vojmír odmítá dary v obou místech, kde pomohl.

B. Němcová: Národní báchorky a pověsti. Praha, Máj 1903 (Naše Klenoty 3—6). Sv. II. 22 (84) „Tři zlaté péra". Z roku 1846.

Svatava, dcera bohatého kupce, hrává si jako dítě s „Čestmírem, synem chudého pastýře, jemuž zemře otec. Kupec„vezme Čestmíra' na obchodní cestu, dá ho do učení к svému příteli. Čestmír jezdí na zámořské cesty, v desátém roce je poslán se zbožím Svatavina otce, jenž se má vrátit později, do jeho domova. Navštíví hrob svého otce, pak nale. ne Svatavu, hrající v zámku na harfu, je dívkou i matkou vítán. Po někoUka dnech si se Svatavou vyzná lásku, ale v tom se vrátí její otec, jenž se rozzuří a praví, že je vázán slibem, dát dceru jen tomu, kdo m„u přinese 3 pera z obrovského ptáka.

Čestmír jede na koni nejdříve к svému pánu, jenž mu přeje, aby mu byl Perun milostiv. Přijde к černě potaženému městu, hospodský s ním sdělí, že se uzdravující voda městské studny zkazila, a lidé mrou. Jen obrovský pták vi pomoc. Čestmír slíbí se zeptat.

V druhém městě je černě ověšený palác, Čestmír doví se v hospodě, že v královské zahradě uschla zlatá jabloň a současně se rozstonala princezna. Jen obrovský pták zlat mlavec zná pomoc. Čestmír řekne, že ptáka hledá, doví se, že bydlí na skále nad černým mořem, kam člověk ještě nedošel, má se ho zeptat.

Čestmír přijede к černému moři, přívozník-čert slíbí jej převézt, když mu slíbí, že se ptáka zeptá, jak dlouho ještě musí převážet. Převáží již 200 let za trest, že se pánu zprotivil. Čestmír se přeplaví bez