str. 407

zlatý prsten, dá jí svůj mosazný. Hostinský zaveze Janka do lesa, tam mu řekne, aby šel hledat „zlé i dobré". A na znamení, že našel obojí, má přinést tři pera z draka. Vrátí-li se bez nich, bude zabit.

Janko přijde k moři, kde převáží čarodějnice. Slíbí jej převézt, zeptá-li se draka, jak by mohla i v bouři převážet.

Janko přijde k dvěma ohnivým skalám, jež se srážejí, nechtějí ho propustit, leč zeptá-li se draka, jak by mohly od toho bití upustit. Janek slíbí, je propuštěn.

Janko přijde do města s černým zámkem. Král vyjde, když zví, kam jde, pozve ho к obědu. Zámek jest černý, protože zlatá hruška přestala rodit a král zchudne. Král slibuje za pomoc princeznu a půl království.

Druhé město je celé černé, poněvadž princezna stůně. Když lidé zvědí, kam Janko jde, dovedou ho ke králi, král mu za dobrou radu od draka slibuje půl království a princeznu.

Třetí město je celé černé. Janko se ohlásí u krále, řekne, kam jde, doví se, ževdrak za mořem, na druhém světě, ukradl králi dceru. Do-vede-li ji Janko, dostane ji a půl království.

Janko si dá postavit loď a jede přes moře, kolem úskalí, skrz mořské potvory, jež rozhání holí, větry ho honí, pozná, co je dobré, co je zlé. Dojede к jinému světu, s jinými zvířaty, zlaté skály, stromy, hedvábná tráva, zlatorouná zvířata, zlatopeří ptáci. To je sídlo boha větrů. Na vrchu se točí zámek na myší nožce. Janko do něho bodne holí, zámek se zarazí, brány se otevrou.

V zámku je unesená princezna, jest ženou muže potvory, jenž by Janka snědl. Schová Janka do své jizby. Drak (v druhém textu v lidské podobě) s vichrem se přivalí, cítí páchnout člověčinu. Princezna praví, že tam ani moucha nedoletí, kde by se vzal člověk? Přinesl prý si lidskou vůni s sebou; drak se nají, pak spí, princezna ho víská. Vyškubne mu pero, drak se na ni osopí, ona praví, že zdřímla, zdálo se jí o té čarodějnici a o skalách. Drak praví, že má baba prvního, kdo přijde, utopit, skály mají prvního, kdo přijde, rozdrtit. Po chvíli vytrhne princezna drakovi druhé pero, praví, že snila o té zlaté hrušce. Drak radí vyjmout červa z kořene (variant: vykopat dítě, jež princezna porodila a pod hrušku zakopala). Při vytržení třetího pera drak se sápe, princezna prý snila o té churavé princezně. Drak radí zabít jedovatého hada, kterého má v posteli. Princezna dodává ještě, že by ráda věděla, kdyby někdo pro ni přišel, jak by ji mohl odvést, aby mu on, drak, nemohl ublížit. Drak praví, že by musil mít nějakou věc z něho u sebe a pak by musil ten zámek třikrát uhodit prutem, jenž tam leží, aby se jeho brány zavřely. Drak vítr nemůže pak již usnout, odletí a jsa rozzuřen velmi škodí krajanům své ženy.

Janko nabere pokladů, zavře prutem zámek, odjede s princeznou na lodi. Vítr mu nemůže škodit, poněvadž má z něho tři pera. Po roce doplují к otci té princezny, Janko si vezme jen půl království a jede dál. Uzdraví chorou princeznu, vezme si půl království, odejde ke králi s hruškou, který již mu jde naproti, zabije červa a obohacen jde dál.

Dvěma skalám nedá rady, ač se zdráhají ho propustit, dokud neprojde, skály za ním srší jiskry, ale marně. Čarodějnici rovněž neporadí,