V druhém království prosí král, aby se zeptal, proč mu vysychá studna na dvoře — slibuje odměnu.

.i.; { Lesem přijde ke kalné vodě, přes niž převáží černý chlap. Slíbí jej převézt, zeptá-li se Lucipera, kdy bude vystřídán. Poradí mu j t do pekla v 11 hodin na pravo od brány к Luciperově babě. Když dojde к babě, prosí ji o pomoc, baba jej ve své světnici schová. Luciper přijde ve 12 hodin, peklo se třese; položí babě hlavu do klína, aby jej vískala. Baba, když přijde na zlatý vlas, vyškubne ho, vymlouvá se na sen o převozníkovi. Luciper radí, aby toho, koho buda převážet utopil — utopenec pak bude převážet. Při druhém vlasu vypravuje baba sen o studni. Luciper radí protlouci žábu, co sedí ve spodu studně pod skalou. Při třetím vlasu chce Luciper babu bít, baba se vymlouvá snem o stromu: král má vykopat dítě, které jeho dcera pod strom zakopala. Luciper pak odejde. Baba poradí vojákovi, aby převozníkovi neradil až na druhém břehu. Převozník chce vědět radu dřiv, pak uprostřed cesty zas naň doráží, ale voják mu dá radu až po převozu. Převozník po něm chytne, ale nedosáhne.

Za radu se studní dostane voják kočár, 20.000 zł. a doprovod husarů, v druhém městě dva zlaté vozy čtyřspřežní a 20.000 zl., 2 škadrony husarů doprovodem. Doma jej vítají, voják říká kupci, že to dostal v pekle. Kupec jde do pekla, převozník jej utopí.

J. Košín z Radostova: Národní pohádky. Třetí vydání. Praha 1883. (141). „O skoupém tcKánu a chytrém zeti".

Vysloužilec Martin jí a pije v hospodě, neplatí, hospodský mu vezme šaty. Je mráz, Martin vleze na noc do otevřené kůlny, zabalí se do sítě, již tam najde. Ráno běží z městečka к vesnici. Potká kočár, v hěmž sedí pán v kožiše, diví se Martinovi. Martin praví, že ta síť víc hřeje než kožich. Pánovi je zima, chce kožich vyměniti za síť, Martin nechce. Pán mu dá list na svou ženu v královském městě — je kupec Soběhrd — aby mu zaplatila. Martin vezme kožich a list, nechá pánovi síť, jde do města. Dozví se, že Soběhrd má krásnou dceru. Připíše do psaní rozkaz od kupce, aby žena dala dceru za manželku poslovi. Kupcová poslechne, její dcera má po čase hocha. Týž den se vrátí kupec, zuří, vyžene zetě, aby šel do horoucího pekla.

Martin poslechne, jde do pekla. Přijde к černě ověšenému městu, kde princezna stůně, slíbí zeptat se v pekle na lék, král mu pošle peníze.

V druhém městě lidé pláčou, protože usychá jabloň, jej'ž jablka uzdravovala. Slíbí se v pekle zeptat na pomoc, dostane mnoho perěz.

V třetím městě chodí lidé, zvláště ž my, jako zmámení, poněvadž jim vyschla studánka s omlazující vodou. Martin slíbí se v pekle zeptat, dostane od žen plno šperků.

Přijde к moři, na břehu čert drží na rameně mlýnský kámen. Slíbí mu přenést jej přes moře do pekla, zeptá-li se, jak dlouho bude musit ještě ten kámen držst. Poradí mu také, aby se obrátil na babičku pekelného knížete, Čert odloží na chvíli kánen, Martina přenese.

Peklo je prázdné, u brány sedí babiíka, Martin se jí svěří. Babička jej schová u peci do dříví, večer se vracejí čerti, poslední kníže Večeří, pak dá hlavu bábě do klína, nechá se hřebenem česat. Baba