str. 416

hádky o netvorovi bez duše. Text končí zvláštní látkou o domněle mrtvé nevěstě, vzkříšené milencem z hrobu. V úvodu je ozvěna úkladu kupce proti chudému milenci jeho dcery.

Zlatý strom, ztracená voda a zaklená hora. Skalice, Teslik s. a.

Proti domu bohatého kupce Otomara má chalupu švec Jiřík Pivoňka. Jeho synek Matěj chodí do školy s kupcovou dcerou Kristinou, přátelí se s ní. Známí proto kupci domlouvají, kupec toho nedbá. Matěj se učí ševcem, pomáhá Kristině se učit. Později Kristina chce Matěje za muže, rodiče jí brání. Milenci si píší, matka straní dceři. Kupec nabídne Jiříkovi, že jeho syna vyučí kupectví. Matěj tři léta se učí, ale kupce mrzí, že ševcův syn má míti jeho dceru. Chce Matěje na tři léta poslat do světa. Kristina si s Matějem vymění prsteny, slíbí tři léta na sebe čekat. Kupec svěří Matěje zámořskému příteli, žádá však, aby jej buď utopil, nebo prodal za otroka. Přítel, ač nerad, mu to slíbí. Matěj vstoupí na koráb, jeho nový pán mu vyjeví úklad, nechce mu ublížit.

Přijedou к čarodějnému ostrovu, na němž bývala jabloň se zlatými jablky, která však uschla. Matěj nabídne knížeti, že bude hledat pomoc a píše Kristině psaní, v němž jí oznámí zradu jejího otce. Kristina z toho omdlí.

Matěj po roce je se svým pánem bouří zanesen na ostrov, kde vyschla studna. Matěj slíbí hledat pomoc.

Opět po roce přijedou do Alexandrie. Jeden kupec tam vypravuje, že do jeho kraje přijel bratr knížete čarodějného ostrova a unesl dceru královu na zaklenou horu, kde žijí žížaly a ptáci nohové. To se stalo před dvěma lety. Kolem hory teče voda plná nebezpečných zvířat. Matěj požádá svého pána o propuštění a jede s oním kupcem po lodi do jeho otčiny. Tam je hrad černě ověšený, král Matěje varuje, když zví, že chce vysvobodit jeho dceru. Ale Matěj dá se к hoře dovésti dvěma posly. V poslední hospodě si vezme stravu na 8 dní, jde k oné vodě, zašije se do kůže zvířecí, jeden noh jej přenese přes řeku do svého hnízda. Matěj se ubrání mláďatům, přenocuje na dubu, jde к hoře, kde vidí vystupovat kouř.

Přijde do chatrče, v níž je princezna, která naříká, že zahyne; dá jí list od jejího otce, řekne, že přišel zabít čaroděje a dovědět se, jak pomoci stromu a vodě. Schová se pod postel. Večer přijde čarodějník s uloveným beranem, cítí člověčinu. Princezna se směje, že cítí berana. On jí po večeři dá hlavu na klín a usne. „Princezna jej trhnutím vzbudí, praví, že snila o oné studni a stromu. Čarodějník praví, že v studni žába ssaje vodu, tu třeba zabít. A pod stromem je červený had. Když jej zabijí, strom přesadí, ponese ovoce. Princezna chce ještě vědět, jak by se dostala z hory, kdyby on zemřel. Čarodějník praví, že jí před čarodějnou mocí druhého čaroděje ochrání pás z lípového lýčí. A čaroděje přemůže, když mu čelo namaže kapkou lidské krve, sváže jej lýkem, Princezna dle toho návodu jej ochromí. Čaroděj se Matěji pokoří, dá mu škatulku, aby ji otevřel, když jej po návratu domů stihne zármutek.

Zkrocený čaroděj je převede zpět do hospody, jedou zpět. Matěj se má stát králem, ale odřtkne, mysle na Kristinu. Je pasován na rytíře od zaklené hory, dostane panství. Jede na ostrov se studnou, obnoví